Populärteknik

Samsung ökar kapaciteten med nytt superbatteri

Kommer Samsungs nya batterier revolutionera marknaden? Foto: TT
Kommer Samsungs nya batterier revolutionera marknaden? Foto: TT

Med hjälp av grafen ska Samsung öka kapaciteten i sina batterier med 45 procent.

Publicerad

Den sydkoreanska teknikjätten Samsung påstår sig ha nått stora framsteg med mobilbatterier.

Deras utvecklingsavdelning sägs ha utvecklat en ny batteriteknik som höjer kapaciteten i litiumjonbatterier med 45 procent. Dessutom ska det gå fem gånger snabbare att ladda telefonen mot dagens standard, uppger Samsung. Rapporten går att läsa här.

Dagens batterier tar runt en timme att ladda fullt. Enligt Samsung tar det bara tolv minuter att ladda batteriet som använder grafen.

Läs mer:

Forskargruppen upptäckte en mekanism för att använda kiseldioxid till att syntetisera grafen. De använde sedan dessa ”grafenbollar” som material för anod och katod på litiumjonbatterier. Grafen är ett mycket ledande och hållbart material. Därför är det många forskare som tittar på metoder för olika tillämpningar av materialet.

När batteriet kan massproduceras är ännu oklart – men om det görs så innebär det en milstolpe för branschen. Samsung har tagit patent på tekniken i USA och Sydkorea.

Litiumjonbatterierna kommersialiserades tidigt 1990-tal och har varit standard i elektroniska apparater sedan dess. Men många ser att tekniken nått sina begränsningar och letar nu därför efter alternativa källor.