Digitalisering

Samsung köper svenskt snillebolag

Samsung Electronics köper svenska Nanoradio med 60 anställda. Företaget utvecklar strömsnåla wifi-kretsar.

Publicerad

Nanoradio grundades i Kista år 2004 av entreprenören Pär Bergsten. Företagets små och strömsnåla wifi-kretsar finns i mobiltelefoner från flera tillverkare, bland annat koreanska Samsung.

Nu köper Samsung Electronics nu upp hela Nanoradio med cirka 60 anställda. Köpesumman är inte offentlig.

-Verksamheten ska vara kvar och utökas i Kista enligt de uppgifter vi har fått, säger Dan Ekelund på Industrifonden som suttit i Nanoradios styrelse sedan år 2004.

Han beskriver Nanoradio som ”absolut bäst i världen” inom radiokunnande på de radiofrekvenser som används för wifi och bluetooth.

Det har krävts mycket riskkapital för att utveckla kretsarna och nå ut på marknaden. Förutom Industrifonden har en lång rad riskkapitalbolag investerat i bolaget: Viking Venture, Creandum, Nordic Venture Partners, Ferd Capital, Innovacom, Anchor Capital och Teknoinvest.

-Nanoradio är en av de största riskkapitalinvesteringarna i Norden de senaste tio åren, säger Dan Ekelund.

Den sammanlagda investeringen avslöjas inte. Men år 2010 när Nanoradio för tredje gången tog sig in på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-lista över Sveriges mest lovande unga teknikbolag så uppgav företaget att man tagit in 530 miljoner kronor i riskkapital.