Innovation
Samling mot isplågan på vingen
Is på vingarna är ett gissel för vindkraftverk såväl som flygplan. Nu ska slittåliga nanoytor råda bot på problemen.
Vattenfall, Saab Aerosystems och värmepumpsföretaget Nibe är tre av deltagarna i ett stort samarbetsprojekt som tar nanoteknik till hjälp mot isplågan.
- Nedisning är ett stort bekymmer för vindkraftverk, flygplan och värmeväxlare. Vi ska utveckla nanoytor som förebygger eller minskar problemen, säger Agne Swerin på YKI, Ytkemiska Institutet, som koordinerar projektet.
Projektet, som heter Topnano, har en budget på cirka 37 miljoner kronor och löper över tre år. Man ska bland annat utveckla nanostrukturer som är superhydrofoba. På extremt vattenavstötande ytor har även isen svårt att få fäste. Tanken är att ett antal olika koncept ska utvecklas och testas först i labb, sedan i skarpa tester bland annat på rotorblad i vindkraftverk.
- Nanoytor mot is har aldrig testats i så stor skala tidigare. En stor utmaning blir att få ytorna att stå emot smuts och nedslitning i tuffa miljöer, säger Agne Swerin.
Om projektet blir lyckat kan tekniken komma till nytta i fler områden som drabbas av nedisning i kyliga klimat. Kraftledningar och fartyg till exempel.
Här är samtliga deltagare i projektet:
- YKI, Ytkemiska Institutet i Stockholm
- Århus universitet i Danmark
- VTT i Finland
- KTH
- Saab Aerosystems
- Vestas
- Vattenfall
- Akzo Nobel
- Nibe Heating Systems
- Sapa Heat Transfer (svenskt bolag som utvecklar teknik för värmeväxlar)
- MW Innovation (svenskt bolag som utvecklar avisningssystem)
- Re-Turn (norskt nanoteknikbolag)