Övriga nyheter
Så ska skakiga mobilfilmer bli stabila

Från obemannade farkoster till var mans mobil. Uppsalaföretaget Imint har lanserat en mobilversion av sin programvara för att stabilisera film.
Alla som stått vid sidan av en fotbollsplan och försökt filma barnens match med mobilen vet att det är svårt att hålla kameran stilla. Det problemet löser Uppsalaföretaget Imint. De har under många år sålt en programvara som tar bort skakningar i filmer från obemannade farkoster, uav:er.
Nu lanseras tekniken även för mobiltelefoner. Intresset är så stort att det faktiskt förvånar Imints vd Andreas Lifvendahl.
– Vi trodde att en så konkurrensutsatt marknad skulle ha tänkt på allt, men hur man släcker ut användarens oönskade rörelser har ingen av de stora tillverkarna löst.
Programvaran analyserar bildströmmen i realtid och kan skilja på användarens avsiktliga och oavsiktliga rörelser.
– När det blir riktigt bra har man känslan av att kameran sitter på en virtuell räls precis som vid en filminspelning med proffskameror, säger Andreas Lifvendahl.
Även om resultatet inte alltid blir så perfekt eftersom avvägningar måste göras så att filmen känns naturlig, så är skillnaden stor mot att filma utan Imints teknik.
Än så länge har företaget släppt en version för mobiloperativsystemet Android. När bildstabiliseringen lanseras skarpt i den första mobilmodellen kan Andreas Lifvendahl inte svara på.
– Jag diskuterar licensavtal och har en hysterisk resplan till USA och Asien i höst.
Av företagets sex anställda är fem ingenjörer som utvecklar algoritmerna som förstår vad filmaren försöker följa med kameran trots svajningar och skakningar. Tekniken används i dag för att tvätta livestreamad film från uav:er som till exempel är på bevakningsuppdrag. Även undervattensfarkoster använder sig av tekniken.
Programvaran har fler funktioner. En som Andreas Lifvendahl pekar ut är möjligheten till automatisk zoom. I fallet med fotbollsmatchen innebär det att kameran stadigt följer spelaren. Den som filmar behöver bara hålla i kameran och rikta den åt rätt håll.
– Den finns ännu inte för mobiltelefoner, men det är något som vi jobbar på.