Digitalisering

Så ska Netflix få Hollywood att sluta faxa

Foto: Netflix
Foto: Netflix
Amie Tornincasa på Netflix kontor i Hollywood. Foto: Netflix
Amie Tornincasa på Netflix kontor i Hollywood. Foto: Netflix

Trots att digitaliseringen rasar på står många filmproduktioner och stampar i nittiotalet. Men Netflix tror sig kunna få branschen att lämna faxar och handskrivna lappar till förmån för molntjänster och appar.

Publicerad

Netflix har gått från dvd-uthyrare till streamingjätte till en storproducent av eget videoinnehåll. Nu satsar företaget på att digitalisera ett väldigt analogt Hollywood.

Lösningen är en svit appar som kallas Prodicle och visades upp för Ny Teknik under ett besök på Netflix kontor i Hollywood.

Amie Tornincasa som leder utvecklingen ihop med kollegan Chriss Goss säger att hon, med sin bakgrund inom teknikbranschen, blev chockad av det första studiebesöket på en filmproduktion.

- Det kändes som att jag gick in på ett företag på 90-talet. Det var faxar överallt, högar av papper och massor av kopiatorer. En väldigt kaotiskt men samtidigt kontrollerad miljö, säger hon.

- Det är inte ens alla i branschen som har en mejladress - och det här var 2016! Det var helt omtumlande för mig.

Appen som Ny Teknik fick titta närmare på heter P Move och fungerar som ett slags övergripande organisationsverktyg för film- och tv-produktion. Upptäcker produktionsledningen att det börjar regna eller att något moment drar ut på tiden kan de genast skicka pushnotiser med instruktioner till alla inblandade personers mobiltelefoner.

Andra produkter är en schemaläggare, ett kalenderverktyg och ett samarbetsverktyg för manusändringar.

Det låter som världens mest självklara produkter i dag, men Hollywood i synnerhet och filmproduktion i stort har inte varit snabba på digitaliseringståget. Det beror till stor del hur arbetet med en film eller tv-serie fungerar.

- Hela konceptet går ut på att du tar 1 000 personer som kanske aldrig jobbat ihop förut och sätter dem på samma plats under ett eller ett par år, säger Chris Gross.

- Att jobba ihop på det sättet under extremt strikta deadlines begränsar möjligheterna, och folk går ofta tillbaka till lösningar de kan bra. Och då kan det bli penna och papper de använder.

Precis som med all annan digitalisering handlar Netflix drag om att effektivisera. Mindre tid åt administrativa sysslor och massor av lättillgänglig data från filminspelningarna som i sin tur kan användas för att öka effektiviteten ytterligare.

Fast själva säger bolaget att det handlar mer om att ge producenterna tid att ägna sig åt filmen, snarare än ett drag för att skära ned personalkostnader.

- Det här handlar inte nödvändigtvis om effektivitet. Den är mer av en bieffekt. Om vi kan fokusera mer på det kreativa än det administrativa är det en enorm vinst för oss, säger Amie Tornincasa.

Apparna testas just nu internt på inspelningarna av serierna Glow och A series of unfortunate events. Men på sikt är planen att släppa Prodicle till resten av filmindustrin. Men hur det kommer att fungera i praktiken är för tidigt att säga.

- Det är något vi fokuserar på, men vi har precis startat. Det här projektet är fortfarande i sin linda och vi vill få till det ordentligt innan vi går den vägen, säger Chris Gross.

Netflix

1997: Startade som ett postorderföretag.

1998: Började hyra ut dvd-filmer via post.

2007: Lanserade sin streamingsajt i USA.

2012: Netflix kommer till Sverige.

2013: Netflix släpper sin första egenproducerade tv-serie House of Cards.

2016: Tjänsten lanseras i alla världens länder förutom Kina, Syrien och Nordkorea.