Populärteknik

Så mycket kostar Dyson Zone – filtrerar bort både buller och luftföroreningar

Hörlurarna Dyson Zone tar bort såväl luft- som ljudföroreningar. Foto: Dyson
Hörlurarna Dyson Zone tar bort såväl luft- som ljudföroreningar. Foto: Dyson

De är brusreducerande, luftrenande – och har en minst sagt futuristisk look. Dysons första hörlurar får många att höja på ögonbrynen. Frågan är vem som har råd att köpa dem.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Brittiska Dyson är känt för att tillverka dammsugare och andra hushållsprodukter. Nu siktar företaget på att bryta ny mark genom att kombinera sin kompetens inom hushållsapparater med ett annat, något oväntat teknikområde – nämligen ljud.

Hörlurar med luftreningsfilter

Mycket uppmärksamhet har Dyson i alla lyckats få för Zone, som är bolagets första wearables i form av ett par hörlurar.

Dyson Zone lanserades i våras, och är ett par trådlösa over-ear-hörlurar som erbjuder både brusreducering (anc) – och luftrening.

Hörlurarna är utrustade med kompressorer som suger in luft från omgivningen. Luften renas sedan i två steg med olika filter, och pressas ut i ett slags visir som fästs på hörlurarna.

Enligt Dyson kan hörlurarna filtrera bort luftföreningar som kvävedioxid, svaveldioxid och marknära ozon. 99 procent av luftpartiklarna ska kunna rensas bort, ända ner till en tjocklek på 0,1 μm (mikrometer).

Luftreningen kan göras i tre lägen med olika effekt – låg, mellan och hög. Men det finns ett aber: Ju mer effektiv luftrening, desto kortare batteritid.

Brusreducering på 38 dB

Med tanke på att kompressorerna på hörlurarna är brusreduceringen nödvändning. Dyson Zone ska kunna sänka den upplevda ljudnivån med upp till 38 decibel mellan 20 Hz till 20 kHz, med hjälp av åtta mikrofoner som fångar upp och analyserar bullret i omgivningen.

Hörlurarna använder också en 40 millimeters högtalardrivrutin, och är utrustad med två extra mikrofoner för transparenssystem och telefoni.

50 timmars batteritid

Batteritiden är beräknad upp tol 50 timmar med aktiv brusreducering,
Den som vill lyssna och samtidigt använda luftreningen måste dock vara beredd på en betydligt kortare användningstid. Som mest fyra timmar med lågfiltreringsnivå.

Med högsta filtreringsläget påslaget har högtalarna en förväntat batteritid på 1,5 timmar.

Hörlurarna laddas via usb-c, och når 100 procents kapacitet på tre timmar, enligt Dyson.

Priset då? Att Dyson Zone kostar en hel del är ingen större överraskning. Men prislappen på 949 dollar, motsvarande cirka 9 900 svenska kronor, får nog de flesta att häpna. Det betyder att Dyson Zone är mer än dubbelt så mycket som hyllade Sony WH-1000xm5 – och kostar flera tusenlappar mer än Airpods Max.

Svenska priset då?

Ovan nämnda hörlurarna kan inte konkurrera med luftrening – men frågan är om ljudkvaliteten och brusreduceringen hos Dyson Zone motiverar det skyhöga priset.

När hörlurarna släpps i Sverige, och vad det svenska priset blir, återstår att se. Ny Teknik har sökt Dyson i Norden för en kommentar.