Krönikor
Så här tänker jag avskaffa mig själv

KRÖNIKA. När mediebranschen nu är i kris och det närmar sig ett nytt verksamhetsår tänkte jag passa på att börja avskaffa mig själv.
Så här ska det gå till:
Nyligen lät IBM och Baylor College of Medicine i Houston en programvara plöja igenom över 60 000 vetenskapliga artiklar med fokus på ett visst protein som har betydelse för cancercellers tillväxt.
Det forskarna var på jakt efter var ett sorts enzym som påverkar proteinet och därför har potential inom cancerbehandling.
Normalt upptäcks ett enda sådant enzym om året, men programvaran presterade betydligt bättre. Genom textanalys byggde den upp ett slags förståelse av enzymets egenskaper, och i artiklarna lyckades den sedan på ett bräde hitta minst ett tiotal nya, troligen oupptäckta sådana enzymer.
Uppgiften påminner om journalistiskt arbete. Till en del handlar det om att vi gräver i dokument, arkiv och databaser efter oegentligheter, dolda beslut, hemlighållna problem och andra uppslag till nyheter. Det är tids- och resurskrävande, och ungefär som cancerforskarna hittar vi journalister förmodligen bara en mindre del av allt som vore värt att rapportera.
Men om en textanalyserande programvara kan hitta nya vetenskapliga resultat i existerande forskningsartiklar borde den också kunna tränas att hitta intressanta nyhetsuppslag i diarier och databaser.
I fallet med proteinet var uppgiften visserligen avgränsad, men det bör bara vara en tidsfråga innan en sådan programvara kan söka efter bredare begrepp i mer varierade datakällor.
När nyhetsuppslagen väl är hittade gäller det bara att skriva artikeln. Det är lätt ordnat.
Narrative Science är ett litet amerikanskt företag som arbetar med robotjournalistik och artificiell intelligens. Det grundades 2010 av en datavetare och en professor i journalistik, och redan 2011 försåg det ett tjugotal kunder med sportreferat skrivna av en programvara utifrån matchresultat.
Referaten är varierade och välformulerade, och så gott som omöjliga att skilja från texter skrivna av människor. Och de kostar bara en tiondel.
I dag har Narrative Science expanderat till en bredare kundgrupp och programvaran Quill skriver nu alla möjliga berättande texter utifrån data som kvartalsrapporter och marknadsundersökningar, helt automatiskt efter 90 dagars träning.
Men de journalistiska texterna finns kvar, och för två år sedan hävdade en av företagets grundare, Kristian Hammond:
”Inom fem år kommer ett datorprogram att vinna Pulitzerpriset, och det vore tusan om det inte blir vår programvara!”
Det skulle i så fall vara om tre år, men jag förbereder mig redan nu. I ett första steg kanske jag får värdefull hjälp att hitta nyheter och skriva utkast till texter.
I nästa kan jag nog åtminstone få läsa igenom texterna innan de publiceras.