Innovation

Så här har du aldrig sett den mänskliga hjärnan förut

Foto: Google
Foto: Google
Foto: Google
Foto: Google

Med maskininlärning, stor beräkningskraft och tusentals skivor av mänsklig hjärnvävnad har forskare på Google och Harvard gjort världens mest detaljerade 3d-karta av en liten bit av hjärnbarken.  

Publicerad

Vad är det vi ser? 

Den hittills mest detaljerade visualiseringen av en mänsklig hjärna, donerad av en 45-årig kvinna som på grund av sin epilepsi tvingades till neurokirurgi. Det vi ser ovan är en tvådimensionell bild, men det forskare på Google och Harvard skapat är en interaktiv 3d-karta av en liten del av hjärnan. 

Hur liten del då? 

Ungefär en kubikmillimeter av hjärnvävnad. Specifikt är det den del av hjärnan som kallas hjärnbarken, en evolutionär nykomling, som återfinns i ryggradsdjur och associeras med medvetande, tankar, känslor och minne. 

Det låter väldigt lite. 

Det beror på hur man ser det. Hjärnkartan rymmer trots allt 50000 celler och 130 miljoner synapser. Hela renderingen tar 1,4 petabyte i anspråk. 

– Det är första gången det går att se den verkliga strukturen av en så stor bit av den mänskliga hjärnan, säger Catherine Dulac, en forskare på Harvard som inte varit inblandad i arbetet, till New Scientist

– Det är lite känslosamt, tillägger hon. 

Kan jag ladda upp min egen hjärna nu? 

Det är inget vi kan rekommendera. Utöver det kirurgiska ingreppet krävs en hel del dyr utrustning och avancerad kunskap. 

Harvardforskarna använde en automatiserad mikrotom för att skära vävnaden i 5300 individuella, 30 nanometer tunna, skivor. Lite som en köttskärare hos en deli med andra ord. 

Skivorna genererade, med hjälp av en typ av elektronmikroskop, 225 miljoner 2d-bilder som sedan syddes ihop till en enda 3d-volym. För att lyckas med detta krävdes särskilda maskininlärningsalgoritmer och tusentals processorer i Googles moln. 

Vad händer nu? 

Ja, neuroforskare och andra har redan börjat studera kartan i hopp om att ge oss alla mer kunskap: det är mycket om hjärnan som vi ännu inte känner till eller begriper. Det är också ett steg på vägen mot att kanske någon gång digitalisera hela hjärnan. Det skulle dock kräva någon zettabyte eller så, vilket Jeff Lichtman på Harvard, som lett arbetet med 3d-kartan, säger motsvarar ungefär allt digitalt innehåll som skapas under ett år på jorden.