Digitalisering

Så har Facebook snokat på dina telefonsamtal

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Android-användare har, förmodligen utan att märka det, tackat ja till att Facebook loggar vilka de ringer och skickar sms till.

Publicerad

Efter Cambridge Analytica-skandalen har användarna börjat ifrågasätta vilken data som Facebook samlar in om dem. Många har gjort den oväntade upptäckten att det sociala nätverket samlat in data om vem de ringt och skickat sms till.

Användarna har upptäckt det upplevda övertrampet när de begärt ut vilken data som Facebook sparat om dem, en nyhet som plockades upp av tekniksajten Arstechnica under helgen.

Uppgifterna har sedan 2015 samlats in från Android-telefoner som har någon utav apparna Messenger eller Facebook Lite installerade. Förutom loggar över samtal och sms verkar Facebook även sparat personers kontaktlistor.

Upptäckten ledde till en ny våg av kritik mot Facebooks överdrivna datainsamling. Facebook å sin sida gick snabbt ut och förklarade att det var helt frivilligt att dela med sig av sin samtalshistorik. Något de berörda användarna inte verkar ha uppfattat.

Facebook loggar bara information om samtal och sms om de uttryckligen fått tillåtelse att göra det, skriver teknikföretaget i ett pressmeddelande. Datan ska användas för att kunna se om dina telefonkontakter även finns på Facebook.

Det förklarar ändå inte varför Facebook valt att spara data om när samtalen ringts och hur långa de varit.