Populärteknik

Så blir din mobil en egen surfzon

Montage: Jonas Askergren Foto: Colourbox
Montage: Jonas Askergren Foto: Colourbox

Med rätt mobil, rätt abonnemang och ett extra program går telefonen att göra om till surfzon. Och det är riktigt enkelt.

Publicerad

Avancerade mobiltelefoner har ofta inbyggd wifi som kan användas i stället för 3g-nätet för uppkoppling hemma, på kontoret eller i surfzoner.

Nu finns det program som utnyttjar mobilens wifi åt andra hållet - mobilen kopplas upp via 3g-nätet och skapar sedan en surfzon med wifi, där andra apparater kan koppla upp sig.

Varför vill man det? Datorn kan ju kopplas upp med de storsäljande usb-modemen. Och har man inte ett usb-modem går det att använda mobilen, ansluten till datorn med kabel eller bluetooth.

Men det finns åtminstone tre anledningar till att surfzonsprogrammen är intressanta:

1. Att ansluta datorn till ett wifi-nät är mycket enklare än att koppla mobilen som modem till datorn.

2. I en surfzon kan fler datorer anslutas till internet samtidigt.

3. Man vill koppla upp sin dator på en plats där 3g-täckningen är svajig. Man kan då placera mobilen där täckningen är bäst och sätta sig var man vill och surfa.

Den första punkten väger tungt. Jämfört med att koppla mobilen som modem till datorn är det en barnlek att få i gång de två program som Ny Teknik har testat: Joikuspot och Walking Hotspot.

Grundfunktionerna är desamma i båda, men möjligheterna i Walking Hotspot några fler. Man kan bland annat ställa in vilka datorer som ska få ansluta till det trådlösa nätet. Walking Hotspot har också lite bättre strömsparfunktioner.

Å andra sidan finns Joikuspot i en gratis testversion. Dessutom finns en enklare gratisvariant som duger gott åt den som bara behöver webbsurfa - alla andra tjänster som webb-tv, internetradio eller e-post via separata e-postprogram, är blockerade.

Joikuspot fungerar med mobiler som använder operativsystemet Symbian/S60 - i huvudsak Nokia-lurar men också några från Samsung. Walking Hotspot finns till Nokiatelefoner, men också till ett antal som använder Windows Mobile som operativsystem.

Joikuspot kostar knappt 300 kronor, Walking Hotspot är en femtiolapp billigare.

Men vilket man än väljer, se till att ha fast pris på datatrafiken.

Annars kommer nästa mobilräkning inte alls att vara trevlig.