Populärteknik

Så bevisar du att jorden är rund – utan att bygga en farlig raket

Det finns enkla sätt att motbevisa plattjordsanhängaren Mike Hughes. Du behöver inte bygga en raket och åka till rymden. Foto: TT
Det finns enkla sätt att motbevisa plattjordsanhängaren Mike Hughes. Du behöver inte bygga en raket och åka till rymden. Foto: TT

”Raketmannen” Mike Hughes vill skicka upp sig själv med en raket för att bevisa att jorden är platt. Det finns betydligt enklare sätt att motbevisa 61-åringen.

Publicerad

Lever vi på en skiva eller än en glob? I över 2000 år har vi levt i en värld där globteorin har varit fakta.

Men de senaste veckorna har plattjordsanhängarna fått ny luft i debatten och de sätter hoppet till Mike Hughes som ska bygga en raket, skicka upp sig själv i rymden och ta hem fotobevis. För han, och många med honom, är säkra på att det är en skiva vi lever på.

– Det kommer att stänga dörren för den här jordbollen, säger Hughes i en intervju för en grupp plattjordsanhängare.

Mike Hughes ska bevisa att jorden är platt. Genom att skicka upp sig själv med en hemmagjord raket. Foto: Waldo Stakes/Mad Mike Hughes
Mike Hughes ska bevisa att jorden är platt. Genom att skicka upp sig själv med en hemmagjord raket. Foto: Waldo Stakes/Mad Mike Hughes

De senaste 50 åren har vi sett mängder med bilder från rymden på vår planet. Dessa visar tydligt att jorden är rund och borde vara bevis nog för globteorin. Men konspirationsteoretiker och deras kännedom om hur enkelt bilder kan manipuleras gör att plattjordsanhängarna står orubbade vid sin platta teori.

Så bevisar du att jorden är rund

Så hur ska man kunna överbevisa att jorden är rund? Och kan man göra det utan att bygga en hemmagjord ångdriven, antagligen livsfarlig, raket och med den skicka sig själv ut i rymden? Ja det går alldeles utmärkt, och det finns flera enkla sätt enligt lektor Ian Whittaker.

Människor i antikens Grekland var de första som med framgång lyckades övertyga folk om att vi lever på en glob. Det gjorde man genom att placera pinnar på olika ställen och visa hur skuggan ligger. På ett ställe var solen direkt ovanför och visade ingen skugga. Samtidigt på en plats cirka 80 mil norr kastade en liknande pinne en skugga. Hade jorden varit platt hade alltså pinnarnas skuggor varit identiska.

Ett annat sätt som kan användas som bevis för att jorden är rund är natthimlarna. Tittar du på en himmel på norra delen av jordklotet och sedan på södra delen så ser du två helt olika himlar – eftersom de pekar åt olika håll. Hade jorden varit platt så hade vyerna varit identiska. Ett annat ännu enklare sätt är att jämföra när det är dag och natt i olika länder. För hade jorden varit platt så hade det varit samma över hela världen.

Ett ganska roligt, och enkelt experiment man kan göra, till och med skolor kan göra det, är att skicka upp en ballong på hög höjd. Det här är ett lysande exempel:

När ballongen når en viss höjd kommer kameran att fånga jordens kurva. Och det är exakt vad Mike Hughes kommer att se om han någon gång lyckas ta sig upp med sin raket.