Samhälle

Så agerar svenska storföretagen kring Ryssland

Volvo lastvagnar stoppar nu tillverkningen i en rysk fabrik. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Volvo lastvagnar stoppar nu tillverkningen i en rysk fabrik. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stora svenska företag agerar nu kring sin verksamhet i Ryssland. Stoppad produktion och leveranser är några av åtgärderna.

Publicerad

Den eskalerade läget kring Ukraina och Ryssland gör att svenska företag som är exponerade mot den ryska marknaden väljer att vidta flera olika typer av åtgärder.

Bland dessa återfinns Volvo lastvagnar som tillfälligt stoppar sin produktion och försäljning i Ryssland. Enligt Volvo är det en ”sammanvägning av sanktionerna, säkerhetsläget och möjligheten att bedriva verksamheten”.

Volvos presschef Claes Eliasson poängterar i en intervju med Dagens industri att man aldrig haft det ryska försvaret som kund men ändå ser ett problem:

– En lastbil har en livslängd på tio år och vi har väldigt svårt att ha kontroll över en andrahands- och i vissa fall tredjehandsmarknad, säger Claes Eliasson till Di.

Sandvik stoppar leveranser

Beslutet innebär att en fabrik i Ryssland med omkring 700 anställda står stilla från och med i dag.

Verkstadsjätten Sandvik väljer också att stoppa alla leveranser till Ryssland och avser heller inte att teckna några nya kontrakt, säger bolagets presschef till Dagens industri.

Sandvik har omkring 900 anställda i Ryssland.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska telekomleverantören Ericsson ha stoppat sina leveranser till Ryssland enligt interninfo från vd:n Börje Ekholm som nyhetsbyrån tagit del av.

TT har varit i kontakt med Ericsson som varken vill bekräfta eller dementera uppgifterna i nuläget.

Ingen försäljning

Volvo Cars har samtidigt beslutat att stoppa all försäljning av nya bilar i Ryssland.

– Med tanke på den potentiella risken som är förknippad med att handla material med Ryssland och de sanktioner som införts av USA och EU kommer Volvo Cars inte att leverera några bilar till den ryska marknaden tills vidare, säger Ben Foulds, presstalesperson för företaget till TT.

Enligt företaget stod Ryssland för 1,3 procent av den globala försäljningen.

TT har också sökt H&M, Ikeas Ingka Group, Scania, Atlas Copco och Systemair. Men inget av företagen har kunnat ge ett klart svar på hur de ska göra med sina ryska verksamheter.

"Givetvis följer Scania globalt de sanktionsbeslut som gäller men jag avvaktar med övriga kommentarer" skriver Scanias presschef i ett SMS till TT.

Systemair, som har verksamhet i ett tjugotal östeuropeiska länder, däribland Ryssland, Belarus och Ukraina, har ännu inte fattat något beslut, berättar Fredrik Andersson, marknadschef för Östeuropa.

– Vi diskuterar mycket internt nu, det vore fel att göra något uttalande, säger han.