Digitalisering

Ryssland varnar för nytt Tjernobyl efter Stuxnet

När Stuxnet slog till mot datorerna i det iranska kärnkraftsprogrammet orsakade den skador som är svåra att överblicka. Nu varnar ryska vetenskapsmän att det kan leda till ett nytt Tjernobyl.

Publicerad

Iran vill att reaktorn i Bushehr startas enligt tidtabell, men de skador som trojanen Stuxnet orsakade i de iranska datorsystemen var så allvarliga att det kan påverka säkerheten för hela anläggningen, menar de ryska kärnkraftsexperterna.

Nu vill de att Kreml ska försöka förmå Iran att skjuta upp driftsstarten till i slutet av året för att alla säkerhetssystem ska kunna undersökas noggrant.

Uppgifterna kommer från västerländska underrättelserapporter och redovisas i den brittiska tidningen Daily Telegraph.

De ryska experterna ger teknisk rådgivning till Iran, som jobbar hårt för att få i gång landets första kärnkraftsreaktor vid Persiska Gulfen.

Förra året utsattes Irans upparbetningsanläggning för uran i Natanz för en attack av ett nytt, kraftfullt virus/trojan som kallas Stuxnet. Enligt uppgifter i New York Times skadades en femtedel av anläggningens centrifuger, som anrikar uranet.

Den iranska presidenten Mahmoud Ahmadinejad uppger att Stuxnet bara  orsakade mindre skador i de iranska systemen. Men ingen annan än de som skapade Stuxnet vet i dag om trojanen är helt utraderad eller ligger dold i de program som styr produktion och säkerhet i Bushehr och Natanz.

Enligt västerländska källor är de ryska vetenskapsmännen så oroade att de har varnat Kreml för ett nytt Tjernobyl (en härdsmälta i en reaktor) om de tvingas följa Irans tidsplan för att få i gång reaktorn.

Projektet beställdes redan på 1970-talet av det dåvarande statsöverhuvudet, shah Mohammad Reza Pahlavi, men har sedan dess försenats flera gånger. Ytterligare förseningar skulle skada Irans nationella prestige, anser regeringen.

Bushehr är tänkt att börja producera el för Irans kraftnät i sommar. De ryska experterna aktiverade de första kärnbränslestavarna i oktober förra året.

USA, Israel och flera andra västländer menar att det dolda målet med Irans kärnkraftsprogram är att tillverka kärnvapen. Iran hävdar att kärnkraften bara ska användas i fredliga syften.