Digitalisering

Ryssarna suktar efter nya Neonode

Neonodes genombrott
Neonodes genombrott

Den svenska mobiltillverkaren Neonode har fått en stororder från Ryssland på den nya generationen av företagets mobiltelefon N1m med megapixelkamera.

Publicerad

Det är ett ryskt-brittiskt företag som skrivit distributionsavtal med Neonode och lagt en första order.

- Neonode har en enorm potential på den ryska mobilmarknaden, som växer expostionsartat. N1m är en unik mobiltelefon med sin annorlunda design och användarkänsla. Våra marknadsundersökningar indikerar en försäljning på upp till 100.000 Neonodemobiler under 2005, säger Viacheslav Voytov, vd för Moskvaföretaget VTCom Russia, i ett pressmeddelande från Neonode.

Ryssland kan ta hela årsproduktionen Den första beställningen under det nya distributionsavtalet är värd 16 miljoner kronor, vilket skulle betyda att Neonodes underleverantör Note i Norrtälje får leverera cirka 6.000 mobiler redan i första sändningen.

Neonode och Note har ett avtal om leverans av cirka 100.000 mobiler i år. Om VTComs försäljningsprognos slår in tar i så fall den ryska marknaden hela årsproduktionen.

Säljer över hela forna Sovjet VTCom har ett stort antal försäljningsställen i Ryssland och samarbetar med några av de ledande kedjorna i en rad gamla Sovjetrepubliker.

Enligt Neonodes vd Marcus Bäcklund gäller distributionsrätten Ryssland, Kazakstan, Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Vitryssland, Uzbekistan, Ukraina och de baltiska staterna.

- Detta är en genombrottsorder för oss på Neonode. Det här banar väg för oss på andra internationella marknader, säger Marcus Bäcklund i pressmeddelandet på onsdagseftermiddagen.

Lätt att anpassa Neonode till olika språk Neonodes mobiler har inget vanigt tangentbord utan allting manövreras över den patenterade ljusstrålestyrda skärmen zForce och användargränssnittet Neno.

Man sveper eller rör vid skärmen med tummen så att ljusstrålarna bryts och kommer på så sätt åt alla funktionerna.

Allting är mjukvarubaserat och det är därför lätt att anspassa N1-mobilen till olika språk - inklusive det ryska, serbiska och bulgariska alfabetet kyrilliska.

Man kan från Neonodes hemsida kostnadsfritt ladda ned funktioner och uppdateringar.