Digitalisering

Riksdagen börjar nysta i it-skandalen

Samtidigt som två riksdagsutskott ska börja nysta i it-skandalen visar en ny rapport att känslig information om försvaret kan ha läckt.

Publicerad

Rapporten är beställd av Försvarsmakten som bett Transportstyrelsen svara på frågor om vilka uppgifter som kan ha läckt i samband med it-skandalen. I rapporten bekräftas uppgifterna om att Transportstyrelsens register har kopplingar till andra myndigheters register.

Även information om luftfartsskydd, säkerhetskontroller och om drygt 100 av försvarets civila bilar kan ha läckt, enligt Sveriges Radio Ekot.

Riksdagen öppnar först i mitten av september igen, men försvarsutskottet håller ett extra sammanträde på torsdagen med anledning av it-skandalen. Försvarsdepartementets statssekreterare Jan Salestrand och överbefälhavare Micael Bydén är kallade till utskottet.

Konstitutionsutskottet tar i sin tur upp den nuvarande och förra regeringens agerande i samband med Transportstyrelsens it-upphandling.

Samtidigt hänger hotet om misstroendeförklaring ännu som ett svärd över försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det var i slutet av juli som de fyra Allianspartiernas ledare meddelade att de tänker väcka misstroendeförklaring mot tre statsråd till följd av skandalen. Nu har infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fått lämna sina jobb – men hotet mot Hultqvist (S) hänger kvar och kan realiseras när riksdagen öppnas igen.

Alliansledarna har lämnat en öppning för att dra tillbaka hotet om nya uppgifter kommer som förändrar bedömningen av Hultqvists agerande.

Samtliga Alliansledarna vill även ha svar på vad statsminister Stefan Löfven (S) och kretsen runt honom visste om skandalen, och när de fick veta.