Innovation

Rätt ljus ger piggare läkare

Det gröna och röda ljuset används i operationssalarna för att underlätta arbetet vid monitorer. Foto: Chromavis
Ljuset styrs centralt, men kan också ändras lokalt, via paneler med knappar. Foto: Chromavis

28 000 kvadratmeter specialkonstruerade led-lampor har installerats i det nybyggda operationscentrumet. Sjukhuset i Karlstad har skaffat flexibla operationssalar.

Publicerad

När centralsjukhuset i Karlstad öppnade sitt nya operationscentrum i april i år hade samtliga operationssalar försetts med specialbelysning – så kallat ergonomiskt ljus. Även uppvak- och intensivvårdssalarna har fått skräddarsytt ljus, som ska efterlikna ett naturligt dygns ljusförändringar.

– Kirurger som arbetar med titthålsoperationer ägnar hela dagen åt att titta på en monitor, det är väldigt tröttsamt, säger Ane Søby Eskildsen, kommunikationschef på danska företaget Chromaviso som ligger bakom den nya lösningen.

I nya byggnaden är 15 operationssalar utrustade med en kombination av rött och grönt ljus, fördelat på olika zoner i rummet. Det gröna ljuset förbättrar kontraster på skärmen, medan rött ljus minimerar reflexer, reducerar blänk och framhäver gråtoner.

Uno Olsson är verksamhetsutvecklare på sjukhuset och har varit en av projektledarna i arbetet med centret. Enligt honom har en av utmaningarna varit att skapa rätt förprogrammerade ”mallar” för hur de olika ljuspunkterna i salarna ska lysa.

– Man vill ha det gröna ljuset bakom monitorn och det röda i ryggen. Men hur monitorerna står i en sal är olika, beroende på vilket ingrepp som görs.

Uno Olsson menar att den här typen av teknisk utrustning gör att salarna kan utnyttjas bättre:

– Vi ville komma ifrån att salarna är nischade för olika verksamheter. Användningen av monitorer inom operationsverksamheten kommer att bli viktigare, så det här är värt att satsa på.

Det gröna och röda ljuset ska göra arbetsmiljön bättre för sjukhuspersonalen, men även patienternas vistelse ska bli ljusare. I den nya byggnadens uppvakningsdel följer ljuset en dygnsrytm, där det sakta blir ljusare under morgonen, är ljust på dagen och på natten ställer om till en dämpad belysning.

– Det motsvarar ungefär en fin dag i maj, säger Ane Søby Eskildsen.

Linus Idermark är uppdragsledare och rådgivande ingenjör på Sweco. Han berättar att dygnsljuset förändrar både ljusintensitet och färgtemperatur efter dygnets timmar.

– Dygnsrytmsbelysning är på frammarsch överallt, säger han.

Nattbelysningen är så pass ljus att sköterskor och andra kan se att arbeta i det, men helt utan det blå ljus som signalerar till kroppen att det är dags att vara vaken.

Enligt Ane Søby Eskildsen har nattljuset förbättrat sömnen både för patienterna och för personalen som jobbar natt – de sover bättre på sin lediga tid eftersom deras dygnsrytm inte blir lika rubbad.

Dygnsbelysningen är förprogrammerad, men patienter och sjukhuspersonal kan också ändra belysningen där de befinner sig via paneler.

Specialbelysning på Centralsjukhuset

Specialbelysningen består av 750 led-armaturer på en yta av 28 000 kvadratmeter.

Effekten är 2,4 watt per kvadratmeter.

Den totala energin som går åt till belysning av operationssalarna har minskat, eftersom belysningen bara används när salarna utnyttjas.

Lamporna är specialtillverkade för sjukvården av företaget Chromaviso. De har kanaler för sex olika färger, som var och en kan justeras för att kontrollera lampans ljus.

Lamporna är fria från reflexer, för att inte störa.

Källa: Chromaviso