Samhälle
Rasrisk håller teknikerna borta
Häglaredsmasten som rasade tidigare i veckan undersöks nu av Teracom.
Hur är situationen vid masten nu?
– Man håller på och genomför inspektioner, tidigare idag var ett team uppe med helikopter . Vi arbetar kontinuerligt för att skapa en bild av hur läget är så att vi ska kunna ta oss dit.
Det säger Marcus Hartmann, presskontakt på Teracom, företaget som ansvarar för sändningarna via masten.
Eftersom masten är halvt raserad behöver Teracom först göra en bedömning av säkerheten för sin personal.
– Vi har inte kunnat komma fram till själva stationen än, säger Marcus Hartmann.
Radions P4-utsändningar som avbröts i samband med raset är nu åter igång, via en reservsändare, och SVT:s kanal 1 är tillgängligt i området.
Hur ser det ut med täckningen för blåjusmyndigheter i området?
– Det har varit helt opåverkat.
Att sabotage ser ut att vara orsaken bakom påverkar också sitautionen. Marcus Hartmann säger att företaget nu får titta närmare på hur de ska arbeta med säkerheten i framtiden.
– I det här läget har vi naturligtvis höjt säkerheten och har väktare på alla våra stationer, men det här är en helt exceptionell händelse, det har aldrig hänt förut.
När kan själva masten vara reparerad?
– Det blir nästa fråga, när vi kunnat undersöka stationen.
Marcus Årskog, kommunikatör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommenterar mastbrottet så här:
– Ett sändningsavbrott av den här typen är alltid allvarligt, media fyller en viktig funktion för att förmedla information till allmänheten och myndigheter behöver kunna nå ut med information vid en kris.
Även om den lokala P4-kanalen drabbades av raset har boende kunnat få in intilliggande platsers P4-sändningar och kunnat få information där, eller kunnat lyssna via internet. Det har också gått att få information bland annat via myndigheters webbplatser, tidningar och MSB:s egna informationskanaler.
– Det här breda utbudet av medier är en styrka för samhället. Det finns många sätt att ta del av information i ett kristillfälle, påpekar Marcus Årskog.