Innovation
Radioaktivt svett ska minska stanken

Radioaktiva markörer på svettmolekyler ska hjälpa forskare att ta fram textilier som inte stinker av gammal svett.
Svettlukt som sitter kvar i kläder även efter tvätt är ett problem som forskare vid Hohenstein Institute i tyska Bönningheim ska hitta en lösning på. Den oangenäma stanken orsakas främst av karboxylsyra.
Det illaluktande ämnet biter sig fast i textilierna på olika sätt beroende på textiliernas struktur och valet av material. Hur länge molekylerna blir kvar undersöker man genom radioaktiva markörer på svettmolekylerna.
Som komplement låter man även en utvald grupp människor med känsliga luktsinnen lukta på textilier som utsatts för en specifik mängd konstgjord svettlösning. Genom att använda den konstgjorda lösningen, som alltid har samma sammansättning, på olika typer av textilier får forskarna en uppfattning om vilka textilier som är mer eller mindre mottagliga för svettlukt.
Testerna ska hjälpa både textiltillverkare, klädestillverkare, tvättmedelstillverkare och tvättmaskintillverkare att få fram kläder som är mindre känsliga för svett. Forskningen ska också vara användbar för tillverkning av offentliga textilier och stoppningar, exempelvis i stolsklädnader i kommunikationsmedel.
Exempel på skillnader för olika textilier som Hohensteinforskarna kommit fram till är att bomull binder svettmolekyler starkare och längre tid än polyester, som lättare släpper dessa molekyler.
Det uppfattas av den mänskliga testpanelen som att en svettig T-tröja av bomull luktar mindre än en av polyester.