Digitalisering

PTS: Flera möjliga felkällor

PTS använde spektrumanalysator för att identifiera om och var det finns en falsk basstation i området runt Rosenbad. – Nu analyserar vi all data. Det finns flera möjliga felkällor, säger Jonas Wessel på PTS

Publicerad

På onsdagskvällen körde Post- och telestyrelsen, PTS ut med sin testbil i området runt Rosenbad i Stockholm för att söka efter okända sändare.

– Vi använde vår ordinarie tillsynsutrustning. Det är en spektrumanalysator som tittar på radiomiljön för att se vilka basstationer som är i drift, säger Jonas Wessel, chef för spektrumavdelningen på PTS.

PTS har uppgifter om var landets flera tusen basstationer står uppställda, och kan alltså med hjälp av mätningen se om det finns en "falsk baststation", en som saknar tillstånd, i området.

Men testingenjörerna kan inte göra den matchningen på plats i bilen. Analys sker efteråt, och pågår just nu.

– Det kan finnas flera felkällor. Det handlar inte bara om de stora basstationerna, utan signalerna kan också komma från repeatrar och små inomhusbasstationer, säger Jonas Wessel.

– Vi har nu samlat in data som vi ska matcha mot de kända basstationerna. Men det tar ett tag, för det är stora mängder spektruminformation.

Det är lättare att detektera och lokalisera störsignalerna från de falska basstationerna, menar Jonas Wessel.

Falska basstationer, IMSI-fångare, kan lägga ut störningar på 3g- och 4g-banden för att få mobilsamtalen att gå över till gsm-nätet, som är lättare för den falska basstationen att lyssna av.

– Så vi sökte också efter störsignaler i går kväll. Men även här finns många felkällor. En störsignal kan bero på en felinställd repeater till exempel.

Det är inte ovanligt att Post- och telestyrelsen åker ut med sin testbil för att kontrollera vad en störning i mobilnätet beror på. Men då är det någon av mobiloperatörerna som märkt av en störning i sitt nät, som de vill ha hjälp med att identifiera orsaken till.

– Vi har aldrig tidigare letat efter den här typen av falska basstationer, och jag har inte hört talas om liknande fall i Sverige, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS.

Gilla Ny Teknik på Facebook