Innovation

Prisade för enklare diagnos av nervskador

Lara Diagnostics utsågs till segrare i Inission Innovation Award under torsdagen. Från vänster Loiuse Warme, Rui Chen och Caroline Blomqvist. Foto: Joakim Backlundh / Inission
Lara Diagnostics utsågs till segrare i Inission Innovation Award under torsdagen. Från vänster Loiuse Warme, Rui Chen och Caroline Blomqvist. Foto: Joakim Backlundh / Inission
Olle Hulteberg Foto: Inission
Olle Hulteberg Foto: Inission

Företaget Lara Diagnostics har utvecklat ett instrument för enklare diagnosticering av nervskador. Under torsdagen utsågs företaget till segrare i tävlingen Inission Innovation Award.

Publicerad

Tävlingen har dragits igång av företaget Inission, som tillverkar elektronikkomponenter till industrin.

- Vi tycker att industrin som tillverkar prylar, framför allt elektronik, får för lite uppmärksamhet och ville dra vårt strå till stacken, berättar Olle Hulteberg, vd på Inission.

Under torsdagen avgjordes tävlingen för tredje gången. Lara Diagnostics tog hem förstapriset, som innebär tillgång till Inissions fabriker till ett värde av en miljon kronor, för att tillverka produkten.

Instrumentet som Lara Diagnostics har utvecklat för att diagnosticera nervskador är betydligt mindre än den avancerade utrustning som används på neurofysiologiska kliniker i dag. Tanken är att det ska bli lättare att använda tekniken i primärvården, där chanserna är större för att upptäcka nervskador tidigt, vilket är viktigt för att behandlingen ska bli effektiv.

- Vi har tagit den etablerade högavancerade diagnostiska metod som används i dag och modifierat den från ett jätteinstrument till en handhållen enhet. Det ger en tillgänglighet i hela sjukvårdskedjan, säger Louise Warme, vd på Lara Diagnostics.

Det nya instrumentet kan till exempel vara användbart för diabetiker, som ofta drabbas av nedsatt nervfunktion i fötterna. Genom att upptäcka sådana skador tidigt och snabbt sätta in åtgärder kan risken för fotsår, som annars kan leda till amputation, förhoppningsvis minskas.

Metoden för att fastställa diagnosen bygger, liksom för den befintliga utrustningen, på att patientens reaktioner på vibrationer och temperaturskiftningar mäts. Exakt hur innovatörerna bakom Lara Diagnostics har lyckats skala ner instrumentet vill de inte avslöja.

Juryn motiverar sitt val av Lara Diagnostics som vinnare genom företagets samhällsnytta:

"Vinnaren utvecklar en produkt som kommer att bespara mycket lidande och ha stor samhällsnytta, genom att väsentligt underlätta och förbättra tidig diagnostik av perifer nervskada."

- Priset betyder otroligt mycket för oss. Det här gör det möjligt för oss att gå från prototyp till något som kan komma patienten till nytta, säger Louise Warme.

Företagets målsättning är att det nya instrumentet ska finnas på marknaden inom två år.

Finalister i tävlingen var också företaget Melaud, som har utvecklat smarta hörlurar, och Perific Technologies, som har tagit fram en produkt för att övervaka och styra system ombord på båtar på distans.

Juryn

Juryn består av Inissions ägare och representanter från Almi Företagspartner och SEB. Tävlingsbidragen har bedömts utifrån uppfinningshöjd, unikitet, marknadspotential och nyhetsvärde.