Digitalisering

Polisen: Så många svenskar har anmält Wannacry-utpressarna

Fem dagar efter de första rapporterna om Wannacry-attacken, gör polisen bedömningen att spridningen av masken i Sverige har varit ”högst begränsad”. Foto: All Over Press
Fem dagar efter de första rapporterna om Wannacry-attacken, gör polisen bedömningen att spridningen av masken i Sverige har varit ”högst begränsad”. Foto: All Over Press

Wannacry-attackens framfart i Sverige har varit begränsad, internationellt jämfört. Hittills har polisen bara tagit emot en handfull anmälningar om it-brott.

Publicerad

Det var på fredag 12 maj som den datormask som har fått namnet Wannacry började sprida sig som en löpeld över världen. De första dygnen uppskattas över 300 000 system har infekterats med ett så kallad gisslanprogram, som krypterar innehållet på datorn – och sedan låser ute den rättmätiga användaren.

Det finns flera kända med svenska användare som drabbades av Wannacry-attacken – bland annat kapades datorer hos industrikoncernen Sandvik och Timrå Kommun.

Men i dag, fem dagar efter de första rapporterna om masken, gör polisen bedömningen att spridningen av masken i Sverige har varit ”högst begränsad” om man jämför med det internationella genomslaget.

Läs mer:

Hur många polisanmälningar relaterade till it-attacken har ni tagit emot?

– En handfull, mindre än 10 nationellt, säger Anders Ahlqvist, polisens IT-brottsspecialist på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Känner ni till fall där personer eller företag har betalat lösensumman till angriparna?

– Det är inte känt för oss om någon betalat lösensumman.

Läs mer:

Hur arbetar ni med att utreda it-attacken?

– Vi samarbetar med de internationella polisorganisationerna. Detta är ingen nationell företeelse, utan en internationell, och måste alltså utredas med ett internationellt fokus.

Vad vet ni om de om som ligger bakom angreppet?

– Eventuella kunskaper om gärningsmän och andra aktuella spår kan vi av naturliga skäl inte kommentera.