Samhälle

PFAS-skandalen i rätten: ”Väldigt känslosamt”

Runt 160 privatpersoner har stämt det kommunala vatten- och avloppsbolaget i Ronneby kommun för att under årtionden levererat dricksvatten som var förorenat med kemikalien PFAS. Här syns Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen (i neongrön tröja) och deras advokat Göran Starkebo (till vänster) inför måndagens rättegångsstart. Foto: Johan Nilsson/TT
Kommunjurist Mathias Kågell-Landgren intervjuas utanför rättssalen i Blekinge tingsrätt i Karlskrona. Foto: Johan Nilsson/TT

Drygt sju år efter att det förorenade dricksvattnet upptäcktes når giftskandalen Blekinge tingsrätt. Mycket talar för att rättsprocessen kommer att rulla vidare i flera år. ”Det är väldigt känslosamt. Det är människor det handlar om”, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

I mitten av december 2013 stängdes Brantafors vattenverk norr om Kallinge och Ronneby ner sedan prover visat på skyhöga halter av högfluorerade kemikalier (PFAS) i dricksvattnet.

Drygt sju år senare har rättegången i Blekinge tingsrätt börjat. På den ena sidan står 165 privatpersoner – på den andra det kommunala vatten- och avloppsbolaget Miljöteknik, som har blivit stämt av kommuninvånarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här