Digitalisering

Personal Chemistry har gått genom 100 miljoners-vallen

På tre år har Personal Chemistry gått från noll till 104 miljoner kronor i omsättning. Ändå tror det Uppsalabaserade företagets vd Hans Johansson att den verkliga tillväxtrushen kommer först om ett par år.

Publicerad
I fjol utsåg vi Personal Chemistry till årets snabbväxare bland de företag som varit med i artikelserien Teknik i tillväxt. Då hade bolaget femfaldigat sin försäljning, från 14 till 70 miljoner kronor mellan 2000 och 2001. Under 2002 blev Personal Chemistry det första bolaget som nådde över hundra miljoner i omsättning.

Företagets vd, Hans Johansson, hoppas att Personal Chemistry ska nå nollresultat redan under 2004:

- Vi kunde se rätt så mycket återkommande köp i fjol, att företag som köpt ett instrument för att testa återkommer och köper fler. Nu har tre av de största läkemedelsföretagen i världen investerat i fler än 15 av våra arbetsstationer. Därmed har vi bevisat för oss själva att det finns en marknad som är stor nog.

Personal Chemistry är inriktat på att förenkla och snabba på arbetet för alla de kemister som gör organisk syntes. Till exempel de som skräddarsyr nya molekyler på de stora läkemedelsföretagen. Genom att tillföra energi med mikrovågor får man snabbare reaktioner. Dessutom har Personal Chemistry byggt upp en stor kunskapsdatabas som gör det enklare att se hur ett nytt ämne ska syntetiseras.

Enligt Hans Johansson används Personal Chemistrys teknik för bara två procent av allt syntesarbete som görs av de 70 000 till 80 000 forskare som idag verkar inom området organisk kemi. Det finns alltså 98 procent kvar att nå:

- Och då finns det erfarenheter av hur annan ny teknik nått ut på marknaden. I ett skede går man från pionjärerna till att nå de många användarna och då får man en extremt snabb tillväxt. Vi räknar med att den stora skjutsen kommer 2004-2005. När den kommer måste man ha en väldigt god industriell ordning.

Under det senaste året har företaget lanserat flera nya produkter, till exempel för att gå från syntes i laboratorieskala till pilottillverkning av nya substanser.

Vad är ni om fem år?

- Ett växande, mycket lönsamt företag. Då räknar vi med att mikrovågskemi är förstahandsval för de flesta organkemister och att kanske 30 000 rutinmässigt använder vår eller våra konkurrenters teknik. Och att vi fortsätter att vara marknadsledande.

Fler konkurser under 2002

Åtta av företagen som presenterats i Ny Tekniks tillväxtserie har gått i konkurs det senaste året. Men trots konkurserna lever tekniken vidare. Alla företag har genomgått, eller planerar, en rekonstruktion.

Det senaste exemplet är Innolite, som lämnade in sin konkursansökan i förra veckan.

Telekomföretagen Proximion i Kista gick i konkurs i februari efter en misslyckad finansieringsrunda. Fem års utveckling och 175 satsade miljoner i riskkapital räckte inte.

Företaget, som utvecklat en avancerad mätutrustning för fiberoptiska nät, hade som mest 50 anställda.

- Vi växte för snabbt, säger idag grundaren och vd Raoul Stubbe.

Tillsammans med två kompanjoner försöker han nu köpa tillbaka produkträttigheterna och patenten ur konkursboet och starta på nytt, fast i mindre skala. För tekniken tror Raoul Stubbe fortfarande stenhårt på.

Fallet med Proximion är på många sätt typiskt. För några år sedan hade nya IT-företag lätt att hitta riskkapital och satsade på snabb expansion. Idag, när marknaden är en annan, tvingas de spara eller i västa fall lägga ner när ägarna inte vill ställa upp med mer riskpengar.

När konkursen är ett faktum försöker någon eller några av de anställda och ursprungliga grundarna att köpa loss tekniken och starta om på nytt.

Datasäkerhetsföretaget Appgate har återuppstått under det nya namnet Appgate Network Security och drivs vidare med sin ursprungliga grundare, datakonsultföretaget CRT, som huvudägare.

Hapax, som utvecklat en sökmotor för internet, är numera baserat i London och ägs av några av de gamla investerarna.

Även de övriga fyra företagen drivs vidare i någon form. Basstationsutvecklaren Kevab har köpts upp av ett amerikanskt företag. Quartz Pro, som utvecklar mycket exakta klockor för att styra basstationer, driv vidare av den ursprungliga grundaren. Magnetlagerutvecklaren Magnetal är under rekonstruktion och finska FIT Biotech har köpt upp Xenerate som utvecklar konstgjorda blodkärl.