Digitalisering

Pekfinger på passen i sommar

Vänster och höger pekfinger. Nu ska dina fingeravtryck in i passet. Enligt ett förslag från regeringen i dag ska nya pass ha biometriska fingeravtryck från och med i sommar.

Publicerad

Behöver du nytt pass? I sommar kan du bli skyldig att lämna fingeravtryck på passmyndigheten när du ansöker om pass.

Enligt ett regeringsförslag ska alla utom barn under tolv år vara tvungna att lämna digitala avtryck av höger och vänster pekfinger när de ansöker om pass. Även handikappade kan komma att undantas från regelrna.

Fingeravtrycken sparas digitalt och läggs in i chipp i passen, där också ansiktsfotografier lagras digitalt.

Regeringens förslag – som i dag tisdag lämnades till lagrådet – innebär också att fingeravtrycken genast ska förstöras när de väl lagts in i passen och dessa lämnats ut.

Enligt regeringen kan informationen som är lagrad på chippen bara avläsas av passpoliser och liknande myndigheter.

Passmyndigheten får alltså inte lagra fingeravtrycken i något register, något som bland andra Statens kriminaltkniska laboratorium, SKL, önskat.

Datainspektionen har tidigare varnat för att fingeravtrycken kan komma att sparas i register i utlandet, när svenskar reser i väg.

Men regeringen bedömer den risken som liten eftersom det krävs speciella koder för att kunna avläsa den biometriska informationen.

Efter att lagrådet läst förslaget ska regeringen skriva en proposition om fingeravtrycken till riskdagen. Lagstiftningen föreslås börja gälla den 28 juni och syftar till att göra passen säkrare.