Digitalisering

Oväntat svenskt bolag huvudtalare på CES

Jan Brockman Foto: Michael Melanson
Jan Brockman Foto: Michael Melanson

Toppcheferna för Samsung, Intel, Ford och Philips hör till keynote-talarna på den gigantiska prylmässan CES i Las Vegas i januari. Liksom högsta teknikchefen för ett svenskt bolag.

Publicerad

Ericssonchefen Hans Vestberg var en av huvudtalarna på den gigantiska CES-mässan i januari tidigare i år.

Nästa gång, i januari 2015 har Electrolux högste teknikchef Jan Brockman bjudits in som en av Key Note-talarna. Han delar det prestigefyllda uppdraget med toppcheferna för Samsung Electronics, Intel, Ford, GM, Qualcomm och Philips.

En förklaring är bolagets satsaning på sensorer, styrelektronik och programvara i sina produkter, vilket Jan Brockman talade om i en intervju i Ny Teknik tidigare i år.

Utvecklingen i vitvarubranschen liknar den i bilindustrin, menade han, men prispressen på kylskåp och tvättmaskiner är mycket tuffare.

– Så vi måste ta fram innovativa lösningar för att konsumenterna ska ha råd, sa Jan Brockman i Ny Teknik.

På Electrolux är man förstås nöjd med att få chans att visa upp sig som ett högteknologiskt vitvaruföretag.

- Jan Brockman ska ge Electrolux perspektiv på hur vi och omvärlden påverkas av det alltmer utbredda användandet av mobiler och surfplattor, säger Daniel Frykholm, kommunikationschef på Electrolux.

- Det uppkopplade hemmet börjar ju få en helt annan och större relevans jämfört med för några år sedan. Och Jan kommer prata om hur det påverkar form och funktion på produkter som ugnar, kylskåp och tvättmaskiner.

Electrolux har ingen egen närvaro på CES, men har ett kylskåp i en demonstration av uppkopplade produkter som satts ihop av Qualcomm.