Populärteknik

Oneplus mobil Concept One har ”osynliga” kameror

Foto: Oneplus
Foto: Oneplus
Foto: Oneplus
Foto: Oneplus

Tack vare elektrokromt glas kan konceptmobilen Concept One helt dölja kameralinserna på mindre än en sekund.

Publicerad

Mobiluppstickaren Oneplus har visat en ny konceptmobil med iögonfallande design på CES-mässan som pågår för fullt i Las Vegas. Med hjälp av elektrokromt glas har de helt lyckats dölja mobilens kameramoduler.

De flesta telefoner på marknaden har utskjutande kamerasensorer på baksidan, men Oneplus Concept One är helt slät på baksidan. Inte nog med det, det elektrokroma glaset kan skifta i färg så att linserna helt smälter in i den mörka glaspanelen runt omkring.

Tekniken går ut på att använda ett material som kan ändra färg när det tillförs spänning, och sedan kapsla in materialet mellan två tunna glasskivor. Oneplus använder glasskivor som bara är en tiondels millimeter tjocka, men påstår att de inte kompromissar med hållfastheten. Total tjocklek är 0,35 millimeter, och glaset skiftar färg på 0,7 sekunder när användaren öppnar kameraappen.

Förutom en rent kosmetisk effekt ska det även gå att använda glaset som ett filter när du fotograferar i starkt solljus, skriver The Verge som testat mobilen.

Går inte att köpa

Själva koncepttelefonen är en exklusiv historia som utvecklats ihop med sportbilstillverkaren McLaren. Bolagen har tidigare samutvecklat specialutgåvor av Oneplus mobiler, och den här gången ska insprationen vara hämtad från 720S Spider, en sportbil med elektrokromt glas i panoramataket. I grunden är telefonen en Oneplus 7T Pro som försetts med orange läderklädsel och guldfärgad aluminiumram – och går absolut inte att köpa.

– Den här koncepttelefonen är ett betydelsefullt experiment för framtidens telefoner. OnePlus inledde det här initiativet med målet att ta den smidiga användarupplevelsen till nästa nivå. Den osynliga kameran representerar en ny typ av kameradesign, som gör att användaren slipper de kompromisser som dagens kameralayout medför, säger Oneplus vd och grundare Pete Lau i ett uttalande.

Däremot kan det mycket väl vara så att Onepus på sikt planerar att använda tekniken i kommande modeller. Om företaget håller sig till sitt ordinarie lanseringsschema kommer Oneplus 8 att släppas till våren. Om den har elektrokromt glas får vi se då.