Innovation

Oexakt krets sparar batteriet

Den vänstra bilen är skapad av en vanlig krets, den i mitten av en krets som räknar 0,54 procent fel och den högra av en krets som räknar 7,58 procent fel. Kretsen som gör mest fel är enligt forskarna 15 gånger effektivare än den korrekta.
Denna prototyp räknar visserligen lite fel, men är snabbare, mindre och energisnålare än dagens kretsar. Foto: Rice University

Låt processorn räkna lite fel så räcker batteriet längre. Effektiviteten kan öka upp till femton gånger, enligt en internationell forskargrupp.

Publicerad

Dagens processorer är konstruerade för att räkna rätt. Varje gång. Men om man låter kretsarna räkna lite slarvligt ibland så kan de bli både snabbare och snålare. Det hävdar en internationell forskargrupp som visat upp en prototypprocessor som sägs vara minst 15 gånger så effektiv som dagens teknik.

I gruppen ingår forskare från amerikanska Rice University som tidigare skapat snåla felräknande kretsar genom att sänka matningsspänningen kraftigt. Metoden har fått namnet PCMOS, probabilistic complementary metal-oxide semiconductor technology.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här