Innovation

Nyttan i fokus i årets fysikpris

Deras uppfinning sparar energi åt världen. Och ger 1,5 miljarder människor utan tillgång till elnät möjligheten att få ljus genom led-lampor drivna av solel. Nyttan av årets Nobelpris i fysik går inte att ta miste på.

Publicerad

I början av 1990-talet lyckades japanerna Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura få ut starka blå strålar ur sina halvledare. Därmed hade de lyckats med vad forskare vid Bell Laboratories, Philips, IBM och många, många andra företag strävat efter i mer än 30 år. Nu fanns röda, gröna och blå lysdioder, det vill säga alla färger som behövdes för att skapa rent vitt ljus. Och med det kunde en belysningsrevolution starta.

- Jag är fascinerade över den envishet som drev dem. De hade målet klart för sig under en forskning som sträckte sig över mer än 30 år, säger Ann l´Huillier, professor i atomfysik vid Lunds universitet och medlem i Nobelkommittén.

Hon poängterar att det är en uppfinning som prisas i år. Och en sådan som är ovanligt begriplig. De flesta av oss har redan vitt ledljus i allt från mobilen till ljusslingorna i julgranen. Men det är som ersättare för glödlampan och lysröret som vitt ledljus kommer att få störst betydelse. De långlivade och energisnåla lamporna sparar mängder av energi åt världen.

- Omvandlingen från elektroner till fotoner är 100 procent i lysdioder. Den effektiviteten har inga andra belysningskällor.

Utvecklingen inom området är också snabb, rapporterna om led-lampor med allt högre ljusflöde (mätt i lumen) per tillförd effekt (mätt i watt) duggar tätt. Det senaste rekordet är drygt 300 lumen per watt. Det kan jämföras med 16 i vanliga glödlampor och uppemot 70 i lysrör.

- Led-lampan kommer att få en enorm betydelse och slå ut alla andra sätt att skapa belysning, tror Ann l´Huillier.

Samtidigt poängterar hon led-lampans möjligheter att ge ljus i natten åt de 1,5 miljarder människor i världen som i dag saknar tillgång till elnät. Energiåtgången är så liten att lampan kan drivas med solel som alstrats under dagen. Det gäller inte minst i Afrika där solcellsdrivna led-lampor testas i projektet Study after Sunset.

- Det är alltid bra om samhället kan se nyttan av det som prisas. Det här priset tror jag de flesta kan relatera till. säger Ann l´Huillier.

Här hittar du en populärvetenskaplig information om årets fysikpris