Säkerhet

Nya USA-utredningar mot Facebook och Google

Bild från Googles huvudkontor i Mountain view, Kalifornien. Foto: Jeff Chiu
Bild från Googles huvudkontor i Mountain view, Kalifornien. Foto: Jeff Chiu

Delstatliga åklagare i USA inleder nästa vecka konkurrensbrottsutredningar mot nätjättarna Facebook och Google, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Publicerad

Googleutredningen ska fokusera på hur bolaget använder sin position på marknaden för digitala annonser. Där ska Ken Paxton, en åklagare från Texas, leda utredningen. Ett trettiotal andra delstatsåklagare kommer också att delta i arbetet.

Enligt tidningen är en presskonferens om Googleutredningen planerad till på måndag.

Granskningen av Facebook kommer att ledas av New York-åklagaren Letitia James och kretsar kring hur bolaget använder insamlad data från det sociala nätverkets användare.

De båda utredningarna är separata processer vid sidan av federala myndigheters redan pågående granskningar av nätjättarnas verksamhet.

Facebook gick nyligen med på att betala fem miljarder dollar (cirka 48 miljarder kronor) i en uppgörelse med den federala myndigheten FTC, som hade anklagat det sociala nätverket för att ha använt vilseledande information och kontoinställningar för att lura intet ont anande användare att dela med sig av privat information.

En separat utredning pågår om Facebooks köp av Instagram var ett sätt att minska konkurrensen.

Google, som ägs av börsnoterade Alphabet, utreds samtidigt av USA:s justitiedepartement för misstänkta konkurrensbrott.