Populärteknik

Nya rymdinstrumentet kan "väga" exoplaneter

Nya spektrometern är byggd av Pennsylvania State University. Foto: Nasa
Nya spektrometern är byggd av Pennsylvania State University. Foto: Nasa

Neid avslöjar avlägsna exoplaneters sammansättning genom att mäta hur deras gravitation får den egna stjärnan att "vingla". Precisionen är cirka tre gånger högre än tidigare instrument.

Publicerad

Den nya spektrometern Neid är byggd av Pennsylvania State University och finansieras av Nasa tillsammans med the National Science Foundation.

Neid är ett av de första instrumenten i sitt slag, och ska kunna fastställa densitet och sammansättning hos exoplaneter genom att mäta radialhastigheten – om en exoplanet är en gasplanet eller en stenplanet.

Metoden utgår från hur mycket en stjärna "vinglar" på grund av dragningskraften från en planet i omloppsbana. Det skriver Nasa.

Samma effekt finns i vårt solsystem. Jupiter får solen att röra sig fram och tillbaka cirka 13 meter per sekund, medan jorden bara drar solen 0,1 meter per sekund.

Hastigheten står i proportion till massan hos planeterna i omloppsbana såväl som massan hos stjärnan, och avståndet mellan de två objekten.

Tidigare instrument har som regel kunnat mäta hastigheter ner till 1 meter per sekund, men Neid har en cirka tre gånger högre precision.

Nu står Neid kopplat till 3,5-metersteleskopet Wiyn vid Kitt Peak National Observatory i Arizona.

Det nya instrumentet ska bekräfta upptäckte som teleskopet Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite) har gjort. Nasas Tess letar dock med en annan teknik, kallad transitmetoden, där man tittar efter små ljusförändringar som inträffar när en planet passerar framför en stjärna.

Namnet på instrumentet