Samhälle

Ny varning från WHO: Smittostorm på väg mot Europa

WHO:s Europachef Hans Kluge varnar regionen för ökad smitta. Arkivbild. Foto: Andreea Alexandru/AP/TT
WHO:s Europachef Hans Kluge varnar regionen för ökad smitta. Arkivbild. Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar europeiska regeringar att förbereda sig för en betydande ökning av covid-19 på grund av coronavirusets omikronvariant. "Vi ser en ny storm komma", säger WHO:s Europachef Hans Kluge.

Publicerad

Omikron har upptäckts i 38 europeiska länder och är den dominerande virusvarianten i Storbritannien, Danmark och Portugal.

– Inom några veckor kommer omikron att dominera i fler länder i regionen, och ta redan ansträngda sjukhus allt närmare bristningsgränsen, säger Kluge på en pressträff i Wien under tisdagen.

Förra veckan dog 27 000 människor med covid-19 i Europa och 2,6 miljoner smittofall noterades. Enligt Kluge är det 40 procent fler fall än under samma period förra året.

– Omfattningen nya fall covid-19 kan leda till fler sjukhusinläggningar och stora störningar för vården och andra samhällskritiska tjänster, säger han.

Mycket oklart med omikronvarianten

89 procent av alla med bekräftad omikronsmitta i Europa har rapporterat in symtom som liknar andra varianter av sars-cov-2-viruset, som hosta, rinnig näsa och feber. Smittspridningen har varit störst i åldersgruppen 20–30 år.

Mycket är fortfarande oklart när det gäller omikronvariantens effekter, men enligt Hans Kluge och flera andra ledande smittskyddsexperter verkar varianten sprida sig i snabbare takt än sina föregångare. I länder där samhällsspridning av omikron finns har antalet fall ofta dubblerats på bara några dagar.

Europeiska ledare bör fortsätta satsa på vaccinering, införa ytterligare åtgärder för att minska smittan och förbereda samhällsviktiga tjänster som sjukvård för nästa våg, rekommenderar WHO-chefen.