Digitalisering
Ny jätteaffär: Därför köper Google upp Mandiant

Google slukar it-säkerhetsfirman Mandiant, en affär värd 54 miljarder kronor. Det är techjättens näst största förvärv någonsin.
Vad är det som har hänt?
Google har för avsikt att förvärva it-säkerhetsföretaget Mandiant för 5,4 miljarder dollar, vilket motsvarar knappa 54 miljarder kronor. Det tillkännagav företagen under tisdagen.
Även Microsoft ska ha varit intresserade av att köpa Mandiant, men drog sig ur budgivningen tidigare i år, enligt Bloomberg.
Om affären går igenom blir det Googles nästa största förvärv någonsin. Störst förblir köpet av Motorola Mobility för 12,5 miljarder dollar 2012.
Vad gör Mandiant?
It-säkerhetsfirman grundades 2004 och fokuserar i dagsläget på att bland annat utföra it-säkerhetstester, hjälpa företag att stärka sina it-säkerhetslösningar och att bistå organisationer som utsatts för dataintrång och andra cyberattacker.
Företaget har bland annat varit involverade i att avslöja den omfattande attacken mot Solarwinds, där flera svenska storföretag drabbades, och var med och utredde det omtalade intrånget mot den amerikanska kreditupplysningsfirman Equifax. Det skriver Engadget.
Mandiant säljer också en mjukvarulösning, Mandiant Advantage, som ska hjälpa kunder att övervaka säkerhetsläget i den egna organisationen.
Bolaget förvärvades 2013 av säkerhetskoncernen Fireeye. Men Mandiant blev åter ett fristående bolag under förra året då Fireeye sålde av sin kärnverksamhet.
Varför köper Google upp Mandiant?
Google har för avsikt att baka in Mandiant i Google Cloud. Techjätten beskriver det som ett sätt att kunna erbjuda sina kunder en helhetslösning för it-säkerhet.
– Cybersäkerhet är ett kall och vi tror att det blir vår generations viktigaste uppdrag. Google Cloud delar vår drivna kultur som går ut på att öka säkerhet i alla organisationer, säger Mandiants grundare och vd Kevin Mandia i ett pressutskick.
Googles molnkunder ska kunna dra nytta av bland annat rådgivning, hotbildsanalys och säkerhetstester från Mandiant.
Enligt The Information, som rapporterade om den förestående affären redan under måndagen, handlar förvärvet också om att öka konkurrenskraften mot Microsofts molnlösningar. Högre säkerhet ska få företag att känna sig trygga att lämna Azure för Google Cloud.