Populärteknik

Ny forskning: Antibiotikaresistenta bakterier i rå hundmat

Forskarna hittade antibiotikaresistenta enterokocker i prover från 25 olika hundmatstillverkare. Foto: LEIF R JANSSON / TT
Forskarna hittade antibiotikaresistenta enterokocker i prover från 25 olika hundmatstillverkare. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Forskare varnar för en "internationell hälsofara" efter att ha hittat antibiotikaresistenta bakterier i olika sorters rå hundmat.

Publicerad

Ett forskarlag vid universitetet i Porto i Portugal har analyserat 55 prover från 25 olika tillverkare i jakt på enterokocker. Bakterierna kan leva och vara helt ofarliga i tarmarna hos människor och djur, men kan bli farliga i andra delar av kroppen och kan även vara resistenta mot antibiotika.

Forskarna hittade antibiotikaresistenta enterokocker i alla proverna, bland dem också bakterier som var resistenta mot linezolid, som brukar användas just mot multiresistenta bakterier.

Forskare varnar

Närmare studier visade att några av bakterierna i hundmaten var av samma sort som man har hittat hos sjukhuspatienter i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

– Den nära kontakten mellan människor och hundar, i kombination med att rå hundmat växer i popularitet, utgör en internationell hälsofara, varnar forskaren Ana Freitas.

Europeiska myndigheter måste höja medvetenheten om hälsoriskerna med att ge rå mat till husdjur och tillverkningen av hundmat, inklusive hur man väljer ingredienser och hygienrutiner, måste ses över.

Hon råder hundägare att tvätta händerna efter att de hanterat hundmat eller avföring.

I en annan, ännu opublicerad, studie undersökte ett forskarlag från Portugal husdjur och människor från 80 hushåll på jakt efter bakterier med genen mcr-1. Denna gen står för resistens mot kolistin, ett antibiotikum använt som sista utväg vid infektioner som är resistenta mot övriga tillgängliga antibiotika.

Testade positivt

Fyra människor och åtta hundar testade positivt för bakterier med mcr-1, och i två hushåll fanns de hos både hund och ägare.

"En genanalys av proven visade att i ett av de här fallen hade genen överförts från husdjur till ägare", skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Världshälsoorganisationen WHO klassar antibiotikaresistens som ett av de största hälsohoten som mänskligheten står inför.

Varje år dör 700 000 av resistenta infektioner och FN har varnat för att siffran kan stiga till 10 miljoner till 2050 om inget görs.