Digitalisering

Ny allians siktar på oled-tv

Sony XEL-1 var den första oled-tv:n på marknaden. 11 tums skärm och prislappen 40000 kronor. Foto: Sony
Sony XEL-1 var den första oled-tv:n på marknaden. 11 tums skärm och prislappen 40000 kronor. Foto: Sony

Med en ny tillverkningsteknik ska det bli möjligt att tillverka oled-tv till rimliga priser. Två ledande företag börjar samarbeta på onsdagen.

Publicerad

Tyska kemi- och läkemedelsjätten Merck och japanska Seiko Epson inledde på onsdagen ett samarbete för att masstillverka stora oled-skärmar till konkurrenskraftiga priser.

Merck är världens ledande leverantör av flytande kristaller till dagens lcd-skärmar. Seiko Epson är ledande inom bläckstråleteknik. Och det är med bläckstråleteknik som man tänker sig att få fram stora oled-skärmar som passar för tv-apparater.

När oled-skärmar tillverkas i dag för smarta mobiler och läsplattor används vakuumförångning. Men den tekniken lämpar sig bara för små skärmar. För stora format ökar kassationen så att produktionskostnaden blir upp till tio gånger högre än för små skärmar.

Det finns ännu inte någon färdig teknik för att skriva ut oled-skärmar med bläckstråleteknik. De båda företagen tror att tekniken kan vara mogen för inledande serieproduktion efter 2015.

Medan möjligheterna att sänka tillverkningskostnaderna för konventionella lcd-skärmar minskar allt mer, befinner sig utvecklingen av produktionstekniken för oled-skärmar ännu i sin linda, och bedömningen är att produktionskostnaderna kan sänkas avsevärt mot slutet av det här decenniet.

Med oled-skärmar kan apparaterna göras extremt tunna, eventuellt även ihoprullningsbara, samt mycket energisnåla, eftersom skärmarna inte behöver bakgrundsbelysning.

Vid dagens presentation av samarbetet avslöjades inget om den ekonomiska uppgörelsen mellan företagen.

Den första oled-tv:n som släpptes ut på markanden var Sony XEL-1, som lanserades 2007. Skärmen var på 11 tum, prislappen extrem. I Sverige kostade den 40000 kronor. Sony betraktade denna modell mest som en försöksballong. Den togs ur produktion 2010.