Digitalisering

Ny ai kan kopiera din röst

Flera teknikjättar experimenterar med syntetiska röster, bland andra Google och Adobe. (Roboten på bilden har inget sammanhang med artikeln) Foto: Alamy
Flera teknikjättar experimenterar med syntetiska röster, bland andra Google och Adobe. (Roboten på bilden har inget sammanhang med artikeln) Foto: Alamy

En minuts röstinspelning. Det är allt en artificiell intelligens behöver för att kopiera din röst.

Publicerad

I en radiointervju tillkännager Donald Trump att USA tänker invadera Nordkorea. Intervjun blir viral på några sekunder, börserna störtdyker och Kim Jong-un riktar sina ballistiska robotar mot Seoul och Tokyo.

Men Trump har aldrig yttrat dessa ord. Radiointervjun existerar inte. Det lyssnarna hört är en artificiell intelligens som lärt sig att imitera.

Vad vi vet är tekniken inte såpass bra att den kan övertyga människor i dag. Men den utvecklas snabbt. Google och Adobe har båda experimenterat med syntetiska röster. Och nu ger sig en okänd kanadensisk startup, Lyrebird, in i den artificiella röst-leken.

Lyrebird hävdar att de bara behöver en minuts inspelning för att skapa en syntetisk röstkopia. ”Lyrebird kan komprimera vilken röst som helst till en unik nyckel. Med den nyckeln kan man generera vilka ord som helst”. Det sker med hjälp av artificiell intelligens, vilken också kan tala med olika känslolägen.

Lyrebird uppger att de kan generera tusen meningar på mindre än en halv sekund.

Som du kan höra i ljudklippet här intill låter det inte som vare sig Barack Obama, Donald Trump eller Hillary Clinton, utan som robotar som försöker imitera dem. Men skaparna själva, medvetna om att de konstgjorda rösterna lär bli allt mer naturtrogna, varnar för konsekvenserna.

”Röstinspelningar kan i dag användas som bevis i våra samhällen... vår teknik gör att röstinspelningarnas legitimitet kan komma att ifrågasättas.”

Därför har Lyrebird bestämt sig för att göra sin teknik tillgänglig för alla.

”Vi hoppas att alla ska känna till att den här typen av teknik existerar och att det är möjligt att kopiera någon annans röst.”