Digitalisering
Nu tar ingenjörer över börshandeln
Sedan datorerna klivit in på börsen har mäklarna blivit åskådare. Men för att automatisk handel ska fungera bra krävs det ingenjörer och matematiker. Och det finns mycket att göra.
(UPPDATERAD). Under den senaste tidens börsturbulens har det talats mycket om automatisk handel och ett tufft race om millisekunder i börsernas datahallar. Men det är bara en aspekt av en relativt ung teknik.
En annan är att det behövs ny kompetens för att förbättra tekniken.
– Det finns massor av roliga utmaningar som inte bara handlar om muskler. Vi ser att hela området med datorbaserad handel drar åt det hållet. Bland annat blir matematiker och statistiker mer intressanta, säger Jesper Alfredsson, produktchef på svenska Orc Software, som utvecklar programvara för automatisk handel.
Även Carl-Magnus Hallberg, global it-chef för Nasdaq-OMX som bland annat driver Stockholmsbörsen, ser en stark efterfrågan på ny kompetens.
– Handeln är nu i princip helt teknikdriven. För tjugo år sedan fanns det mest mäklare på mäklarhusen, och de var i stort sett ekonomer. Nu är det matematiker, statistiker, tekniker och programmerare som efterfrågas, både av börser och mäklarhus, säger han.
Att området är ungt och dåligt utforskat ur teoretisk synvinkel bekräftas av Filip Lindskog, universitetslektor vid institutionen för matematisk statistik på KTH.
– Det är svårt att få överblick och bra information, eftersom mycket av det som företagen håller på med är hemligt, konstaterar han.
Han bedömer att det kommer att behövas kompetenta matematiker med insikt om hur marknader fungerar.
– De som handlar på marknaden i dag kanske gör mycket ad hoc och förstår saker som de inte kan beskriva på ett strukturerat sätt, säger han.
Att utvecklingen varit dramatisk de senaste åren råder det ingen tvekan om. Siffrorna varierar, men i Europa och USA genomförs i dag omkring hälften av alla aktieaffärer av datorer.
Enligt analysföretaget Tabb Group stod så kallad högfrekvenshandel (läs mer här) för 73 procent av all aktiehandel i USA 2009, trots att den drevs av bara omkring två procent av landets omkring 20 000 aktiva företag i branschen.
Huruvida automatisk handel är bra eller dåligt för marknaden diskuteras livligt. Inga säkra slutsatser tycks dock finnas.
– Jag tycker inte att det verkar solklart. Det finns mycket att göra på området, säger Filip Lindskog.
Det enda de flesta verkar överens om är att datorernas handel ökar likviditeten på marknaden genom att göra affärer som annars inte vore möjliga.
Ändå finns det flera förslag på regleringar som kan stoppa tekniken - senast det färska förslaget från Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en transaktionsskatt på värdepapper, som beroende på utformning kan slå mot högfrekvenshandeln.
- - -
Läs mer: "Snabbhet handlar om millisekunder" – så fungerar högfrekvenshandeln.