Digitalisering

Nu ska fler ord in i mobilens ordbok

Fram till den 18 december kan man lämna förslag på nya ord som ska in i mobilens sms-ordbok. De tio bästa väljs ut av en kändisjury.

Publicerad

Det är Nuance Communications, företaget bakom T9-tekniken som ger automatiska förslag när man knappar in sms på en mobil, somnu lanserar en tävlingför att få fram nya ord till ordboken i systemet.

De tio bästa förslagen väljs ut av en jury bestående av representanter från Nuance och mobiloperatören Tre samt författaren Frida Boisen, rappartisten Nabila Abdul Fattah, vj:n Shire på MTV och Teres Bellander, doktorand i Nordiska språk vid Uppsala universitet.

De vinnande förslagen åker rakt in i den nya versionen av ordboken i T9. Nuance ska sedan ta en titt på övriga förslag och välja ut fler intressanta tillägg.

I våras fick Nuance kritik för att en rad fula ord kunde dyka upp automatiskt med hjälp av T9 i mobiler. Nuance lovade då att ändra i algoritmerna som föreslår ord. Ändringarna märks dock bara i nya mobiler som kan få en ny version av T9-installerad från start.