Populärteknik

Nu kan du köpa rymdens vinylalbum

Hur låter rymden? Det kan den som lägger vantarna på den här vinylskivan få reda på. Foto: Ozma Records
Hur låter rymden? Det kan den som lägger vantarna på den här vinylskivan få reda på. Foto: Ozma Records

Originalet befinner sig 20 miljarder kilometer från jorden. Men snart pressas nya utgåvor av ”vinylalbumens vinylalbum”.

Publicerad

Hur låter rymden? Det vetenskapliga svaret är att den inte låter alls, åtminstone inte på ett sätt som människan kan uppfatta. Men det populärkulturella svaret är att den låter som Blind Willie Johnson, den amerikanska bluesartisten. Den som någon gång sett en dokumentärserie om rymden har antagligen hört Johnsons melankoliska hummande i sången Dark was the night.

Tillsammans med musik från bland andra Beethoven, Bach och Chuck Berry fick Dark was the night följa med på den interstellära expedition rymdsonderna Voyager I och II påbörjade 1977. Nasa kallade albumet The Voyager Golden Record. Det var en hälsning från moder jord som, förutom musik, innehöll fågelkvitter, dånet av ett tåg, bebisskrik och hälsningar på 55 olika språk.

Och lagom till Voyagers 40-årsjubileum blir det nu möjligt för oss som inte är utomjordingar att lägga beslag på ett exemplar av det gyllene albumet, eller åtminstone en omsorgsfullt designad kopia av det. The Voyager Golden Record: 40th Anniversary Edition säljs för tillfället på Kickstarter. Med 17 dagar kvar före deadline är projektet redan i hamn: upphovsmakarna bad om 1,8 miljoner kronor men har redan lyckats samla in nästan 8 miljoner kronor.

Allt som fanns i det upphovsmakarna kallar ”vinylalbumens vinylalbum” återfinns i samlingsutgåvan, men kompletteras också med bilder tagna från rymdsonderna, essäer och kuriosa från projektets långa historia.

Samtidigt har Voyager I hunnit lämna vårt solsystem och befinner sig just nu drygt 20 miljarder kilometer från jorden.

Läs fler nyheter från Teknikrevyn här!