Digitalisering
Nu blockerar Apple dyra smurfbär

Det uppmärksammade fallet med en svensk familj som betalat 50.000 kronor för bär i ett Ipad-spel är inte först. Tidigare fall i USA har tvingat Apple till återbetalning och ändring i operativsystemet.
Redan under vinterlovet i februari råkade en amerikansk familj ut för en liknande händelse med spelet Smurf’s Village i Ipad – samma spel som ställt till det för en svensk familj i dagarna.
En flicka på åtta år i USA hann på kort tid köpa smurfbär för omkring 10.000 kronor, vilket hennes mamma upptäckte först när kvittona från Apples nätbutik Itunes Store började trilla in via epost.
Det rapporterar Washington Post.
Fallet är en parallell till det svenska som nyligen uppmärksammats, där en mamma lånat ut sin Ipad till barnen under en biltur, och sedan fått kvitton på köp i spelet – så kallade ”in-app-purchase” – för 50.000 kronor.
Köpen gäller korgar med bär som kan kosta upp till omkring 750 kronor.
Att det rör sig om riktiga pengar är inte lätt för barn att förstå, särskilt inte som spelet är rekommenderat för barn från fyra år.
Flera andra liknande händelser har inträffat i USA – främst med spelen Smurf’s Village från Capcom Interactive och Tap Zoo från Pocket Gems – vilket gjort att både allmänna åklagare och konkurrens- och konsumentmyndigheten FTC intresserat sig för frågan.
Enligt Washington Post har ett par familjer fått ersättning från Apple för beloppen.
I mitten av mars meddelade Apple också att det gjorts en förändring i version 4.3 av operativsystemet IOS som släpptes för några veckor sedan.
Hittills har man fått ange sitt lösenord vid nedladdning av spel, och under de följande femton minuterna har man sedan kunnat göra köp i appen utan att upprepa lösenordet.
Ändringen innebär att man nu måste ange sitt lösenord efter start av appen för att kunna göra köp.
Redan tidigare har man kunnat blockera köp i appar genom en inställning i Iphone/Ipad.
Apple publicerade hösten 2010 för första gången sina riktlinjer för vad som krävs av appar för att de ska godkännas, och vad som inte accepteras. Ingen av 113 reglerna har direkt koppling till fallen med spel för barn.
Dock står det att alla appar måste följa lokal lagstiftning, och svensk konsumentlag kräver att föräldrar godkänner barns köp.
Möjligheten att göra köp inuti appar lanserades av Apple i juni 2009. Google lanserade helt nyligen samma möjlighet i Android.
Att sälja appar blev möjligt i samband med att App Store lanserades i juli 2008.
Trots att alla appar kontrolleras av Apple innan de får läggas upp på App Store slinker en del problematiska appar igenom.
Redan den 6 augusti 2008 dök den uppmärksammade appen ”I am Rich” upp. Appen som kostade knappt 1000 dollar hade i princip som enda funktion att visa en stor röd juvel på skärmen.
Den hann säljas till åtta personer innan Apple drog in den dagen efter.
Apple har även kritiserats för att stoppa appar som möjligen konkurrerar med Apples egna intressen, bland annat ett uppmärksammat fall med Googles telefonfunktion Google Voice.