Populärteknik

Nu blir det lättare att hitta planeter utanför solsystemet

En helt ny metod för att hitta planeter i avlägsna solsystem har upptäckts av forskare: Leta efter stjärnor som bara innehåller små mängder litium.

Publicerad

Över hundra forskargrupper runt om i världen letar efter exoplaneter. Alltså planeter som cirkulerar runt stjärnor i avlägsna främmande solsystem. De har redan hittat flera hundra.

Främst genom att mäta störningar i stjärnornas banor som kan vara orsakade av planeter som kretsar kring stjärnan.

Nu har en av dessa forskargrupper som använder High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher vid European Southern Observatory i Chile upptäckt en ny metod som förenklar letandet, skriver The Register.

De har upptäckt att stjärnor som omges av planeter bara innehåller omkring en procent av litiumhalten i planetlösa stjärnor.

Då det är relativt lätt för astronomer att mäta litiumhalten i en stjärna kan man nu inrikta sig på att främst leta efter planeter kring solliknande stjärnor med små förekomster av litium.

Forskarna har även en teori om varför stjärnor med planetsystem har så lite litium.

Känt är att grundämnet litium främst bildades en tid efter Big Bang när universum just börjat expandera till sin nuvarande form.

Därför borde alla stjärnor ha ungefär samma litiumhalt. Men nu gissar forskarna att planeter som cirkulerar kring stjärnan stör materierörelserna inuti stjärnan. Detta förändrar distributionen av olika kemiska ämnen på ett sätt som kan orsaka förstörelse av litium, enligt The Register.

– Nu får teoretikerna ta över och fundera ut hur det här kan gå till, säger Michel Mayor, som är en av forskarna bakom planetstudien, till The Register.