Startup
Nu är Flic 2 här – ny smart knapp från svenska succébolaget
Den nya knappen har dubbel räckvidd och utbytbart batteri. "Flic 2 är lika snabb som att använda en vanlig lampknapp", säger bolagets vd Joacim Westlund Prändel.
I våras lanserade Flic en ny, mer kraftfull version av sin smarta knapp på crowdfundingsajten Kickstarter. Kampanjen blev en succé och drygt 5 000 personer förhandsbeställde knappar till ett värde av över 6 miljoner kronor. Det är bolaget Shortcut Labs tredje lyckade crowdfunding, vilket gör dem till ett av Sveriges största gräsrotsfinansierade bolag.
Grundidén är ganska enkel. Flic är en liten knapp som kan programmeras att styra appar i mobilen eller olika iot-prylar. En knapptryckning kan till exempel skicka en signal att tända lamporna i köket eller starta en Spotify-spellista på ljudsystemet.
Och nu är den andra, rejält uppgraderade versionen av knappen här. I veckan börjar Stockholmsbaserade Shortcut Labs skicka ut de första Flic 2-knapparna, och de allra första leveranserna, som går till Kickstarter-finansiärerna, skickas ut för hand.
– Det är stora leveranser som kommer i veckan, vi fick kuverten till alla ordrar i fredags och det tog upp ett helt rum. Så jag börjar nästan undra hur vi ska få plats med alla pallar med knappar, säger Flics medgrundare och vd Joacim Westlund Prändel till Ny Teknik.
– Vi hade problem med att få till den perfekta knappkänslan. Det har varit väldigt svårt. Vi har lyckats men det tog tyvärr ett par månader. Det är klart att det varit bättre att släppa den i september som vi sagt, men kvaliteten är viktigast.
Lika snabb som en vanlig lampknapp
I början av nästa år kommer Flic 2 även att gå att köpa i butik.
Den nya knappen är en ganska rejäl uppgradering av den Flic som lanserades för fem år sedan. Utbytbara batterier är en viktig förbättring, likaså stöd för Bluetooth 5.0 Long Range och längre räckvidd och snabbare responstid.
– Flic 2 är lika snabb som att använda en vanlig lampknapp för att tända ljuset, säger bolagets Joacim Westlund Prändel.
Samtidigt lanseras en ny styrenhet för det smarta hemmet, Flic Hub Long Range. Med hjälp av den går det att koppla ihop Flic-knappen med smarta hem-ekosystem som Google Home eller Apple Homekit. Den kan också kontrollera äldre analoga prylar som gamla tv-apparater och stereosystem tack vare en inbyggd ir-sändare.
När Flic lanserades var det som en kul och funktionell pryl för personer som sysslade med hemautomation, men med åren har försäljningen till företag ökat allt mer. I dagsläget står den för ungefär hälften av omsättningen, en siffra som väntas öka.
– Vi tror att försäljningen till företag kommer att öka snabbare än till konsument. Men vi kommer att fortsätta vara relevanta på konsumentmarknaden, det är så vi ökar medvetenheten om Flic, säger Joacim Westlund Prändel.
Uppkopplade fiskespön
En lång rad stora bolag finns redan på kundlistan, som Microsoft, Accenture och hotellkedjan Clarion. En annan applikation finns hos det anrika sportfiskeföretaget Abu Garcia som ska börja bygga in Flic-knappar i sina kastspön. Den statistikförande sportfiskaren kan med en enda knapptryckning logga en fångst komplett med data som gps-koordinater, väderleksrapport och tidpunkt.
Men den enskilt största kundgruppen är bolag som använder Flic som larmknapp, en sådan tillämpning säljs bland annat via elektronikjätten Bosch.
– De största kunderna är äldrevården och försäkringsbolag som använder Flic kopplade till trygghetslarm, berättar Joacim Westlund Prändel.
– Nej. Vi har fått konkurrens från många stora företag som Amazon, Logitech och nu kanske även Ikea. Men det har varit en positiv sak för oss, marknaden har växt och medvetenheten ökat. Och vad jag vet är Flic fortfarande den enda knappen som kan göra så många olika saker så väldigt bra.