Digitalisering

Nortons antivirus bryter kryptovaluta – användarna rasar

Nortons beslut att inkludera en kryptogrävare i sitt antiviruspaket rör upp starka känslor. Foto: Norton
Nortons beslut att inkludera en kryptogrävare i sitt antiviruspaket rör upp starka känslor. Foto: Norton

Antivirusleverantören Norton har fått det hett om öron. Detta efter att flera användare uppmärksammat att det kända antivirusprogrammet Norton 360 numera innehåller en kryptogrävare – Norton Crypto.

Publicerad

2022 har inte börjat bra för Norton, i alla fall pr-mässigt. Redan i somras kom den oväntade nyheten att antivirusföretaget satsar på så kallad kryptogrävning. "Norton Crypto" är namnet på grävaren som skulle skickas ut till alla befintliga Norton 360-kunder inom kort, meddelade bolaget i juni.

Möts av skarp kritik

Norton Crypto utvinner kryptovalutan Ether, som tillhör Etherums blockkedja, i en så kallad mining pool. I poolen kan Norton-användare gå ihop med sin gemensamma datorkraft för att skapa nya Ethereum-block. Efter brytningen kan användarna spara sina Ether i en digital plånbok hos Norton, eller överföra dem till kryptobörser som Coinbase.

Nu, ett halvår efter att Nortons lansering, möts bolaget av skarp kritik från flera användare som inte direkt är entusiastiska över den nya funktionen – snarare tvärtom. 

"Svårt att avinstallera grävaren"

Enligt Norton ska kryptogrävaren vara avslagen som standard, men att funktionen finns där över huvud taget väcker frågor om exempelvis it-säkerhet samt etiken kring kryptovalutor.

Flera användare rapporterar dessutom att det är svårt att avinstallera kryptobrytaren från sin dator, skriver sajten Digital Trends

"Hur i hela världen kunde någon på Norton få för sig att det var en bra idé att lägga till en kryptogrävare i en säkerhetsprodukt?", frågar sig användaren Cavehomme1 i ett inlägg med rubriken "Re: Fullständigt ursinnig ... Norton Miner" på Nortons forum.

Tar ut höga avgifter

Norton får dessutom kritik för att bolaget tar ut en ovanligt hög avgift på 15 procent av varje Ether som utvinns i Norton Crypto-poolen. Avgifterna hos många andra Ethereum-pooler ligger på 1 eller 2 procent, skriver PC Gamer.

För att gjuta olja på vågorna har Norton publicerat en lista med svar på vanliga frågor om Norton Crypto.

Så avinstallerar du Norton Crypto

I listan skriver antivirusleverantören bland annat att kryptogrävaren enbart kan aktiveras på datorer som når upp till vissa hårdvarukrav, samt att Norton Crypto går att stänga av via antivirusprogrammets instrumentpanel.

För att ta bort kryptogrävaren helt och hållet, utan att avinstallera Norton 360, krävs dock mer handpåläggning.

Först behöver användarna stänga av funktionen "tamper protection" i Norton 360 – sedan går det att radera filen NCrypt.exe från datorn.