Samhälle

Norska fiskare hittade tam vitval som tros arbeta för ryska flottan

En gästvänlig vitval fångade norska fiskares uppmärksamhet när det visade sig att den bar på en sele med information som kopplar den till Ryssland.

Publicerad

Det var i Finnmark, Norges nordligaste och östligaste län som flera fiskare larmat om att de sett en vitval. Det dröjde inte länge innan marinbiologen Jørgen Ree Wiig själv befann sig ute på vattnet, tillsammans med valen.

Runt sin kropp hade valen en sele med ett kamerfäste fastspänt, något som skapat spekulationer om att den kan vara en desertör från ryska flottan. Det var ingen tvekan om att den är van vid människor, valen simmade självmant fram till båten och lät sig bli både klappad och matad med fisk från besättningen.

Efter flera försök att få av selen från valen bestämde sig en i sällskapet att i stället hoppa ner i vattnet med en skyddsdräkt för att knäppa loss spännena. Efter en närmare titt på selen hittar de texten ”Equipment of St Petersburg”.

– Amerikanerna har ju använt bland annat vitvalar i militären, så man kan anta att ryssarna också gör det, säger Jørgen Ree Wiig till Aftonbladet.

Förutom misstankarna så verkade mötet med valen ganska trevligt.

– Vitvalen var väldigt van vid människor. Det var en fantastisk upplevelse, säger marinbiologen till Aftonbladet.