Digitalisering

Nokia först ut med heta 5g-tekniken

Foto: Imaginechina
Foto: Imaginechina

Telekomjättarna har pratat om network slicing i åratal. Men nu ska Nokia göra verklighet av tekniken.

Publicerad

Redan i sommar ska Nokia erbjuda så kallad network slicing, en omtalad 5g-teknik som låter operatörskunder beställa ”en skiva” av ett nätverk med en viss kravställning. Det kan vara en garanterad datatakt, en garanterad kapacitet, en garanterat låg fördröjning, hög säkerhet eller någon kombination av dem.

Standardiseringsarbetet när det gäller nätverksskivor pågår fortfarande, och tekniken brukar mest förknippas med den typ av fristående 5g-nätverk som ännu inte är på plats.

För tillfället används 5g-radio tillsammans med 4g-standardens corenätverk.

Nokia först med nätverksskivning

Men Nokia har alltså bestämt sig för att inte vänta, och uppger att företaget är först ut med den här satsningen. Tillsammans med operatörerna A1 och Telia testar Nokia nu nätverksskivning genom hela mobilnätverket, end-to-end. Från mobil enhet via radionät, transportnät och corenät hela vägen till ett privat eller publikt moln.

Framåt sommaren ska Nokia rulla ut funktionen skarpt. Någon ny hårdvara behövs inte: tekniken blir tillgänglig via en programvaruuppdatering.

– Vi är stolta över att vara bland de första operatörerna som med framgång demonstrerat nätverksskivning, end-to-end. Det omfattar corenät, transportnät och radio över både våra 4g- och 5g-nätverk. För våra affärskunder så kommer det att vara en stor fördel att dra vinning av mobilkommunikationstjänster med specifika egenskaper. Det kan vara exklusiv kapacitet, hög datasäkerhet och överföring med hög pålitlighet och låg fördröjning, säger Alexander Kuchar, chef för teknik och framtida tjänster på operatören A1, i ett pressmeddelande.