Populärteknik

New Horizon når Pluto efter nio år

Dammräknaren består av paneler som sitter på utsidan av rymdfarkosten. Foto: Helen Ahlbom
Det här är den första färgbilden som New Horizon har levererat på Pluto och dess största måne. Bilden togs den 9 april och skickades till jorden den 10 april. Foto: Nasa/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute
Den här bilden av Pluto och dess största måne, Charon, togs av New Horizons den 15 april. Foto: Nasa/JHU-APL/SwRI
Alan Stern. Foto: Helen Ahlbom
Studenter vid University of Colorado har utvecklat och byggt en apparat som räknar dammpartiklar i rymden ombord på New Horizons. Här syns doktoranden Jamey Szalay vid den accelerator som används för att testa liknande dammräknare. Foto: Helen Ahlbom

BOULDER. Nasas rymdfarkost New Horizons börja närma sig Pluto. Bilderna som har skickats tillbaka till jorden har redan slagit Hubble-teleskopet i kvalitet. Ny Teknik har träffat Mr Pluto, rymdfärdens vetenskapliga ledare.

Publicerad

New Horizons sköts upp 2006 och har färdats i nio år för att nå Pluto. Farkosten kommer inte att landa på dvärgplaneten men den 14 juli i år passerar den som allra närmast, 12 500 kilometer från dess yta. Så nära har Pluto aldrig tidigare kunnat observeras.

– Det är väldigt spännande. Och vi är mycket, mycket, mycket upptagna. Nu väntar nya upptäckter runt hörnet, säger Alan Stern, Mr Pluto själv, som är vetenskaplig ledare på New Horizons-projektet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här