Innovation

Nasas ballong är lika stor som en fotbollsstadion

Så här kan Nasas jätteballong komma att se ut. Foto: NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab/Michael Lentz
Så här kan Nasas jätteballong komma att se ut. Foto: NASA's Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab/Michael Lentz

Teleskopet ska studera en mängd fenomen. För att lyfta det 40 000 meter upp i stratosfären krävs en heliumballong som mäter 150 meter tvärs över.

Publicerad

Asthros står för Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths. Nasas Jet Propulsion Laboratory har inlett arbetet på projektet där en ballong ska lyfta ett 2,5 meter stort teleskop högt upp i stratosfären. Det skriver Nasa.

Ska mäta 150 meter tvärs över

För att klara av vikten krävs en rejäl ballong – och fylld med helium kommer den att mäta 150 meter tvärs över, vilket motsvarar en fotbollsstadion. Forskarna kan rikta teleskopet med stor exakthet i realtid, via satellit. I gondolen finns även vetenskapliga instrument med undersystem, bland annat för kylning av de supraledande detektorer som kräver en temperatur på - 268.5°C.

Planen är att släppa upp Asthros från Antarktis i december 2023, och under tre veckor ska den driva runt ovanför kontinenten på cirka 40 kilometers höjd, för att kunna mäta långvågigt infrarött ljus. Storleken på teleskopet innebär att man tar sig upp på en delad förstaplats med ett jämbördigt som har skickats upp tidigare.

Målet: Samla data om stjärnors födelse

Asthros bär bland annat ett instrument som ska mäta rörelserna, hastigheten och densiteten hos gasmoln kring nyligen formade stjärnor, för att sedan kunna skapa en 3d-karta över förloppen.

Bland måltavlorna finns två platser i Vintergatan där stjärnor föds, samt galaxen Messier 83 och TW Hydrae – en ung stjärna omgiven av en stor disk av damm och gas där planeter kan vara på väg att formas.