Digitalisering

Musks Starlink ska ge Ukraina internet efter ryska invasionen

Starlink-satelliter över Ungern. Satelliterna kan anas som svaga ljusspår på himlen på detta foto med lång exponeringstid. Till höger Elon Musk. Foto: Peter Komka/MTI/AP/TT
Starlink-satelliter över Ungern. Satelliterna kan anas som svaga ljusspår på himlen på detta foto med lång exponeringstid. Till höger Elon Musk. Foto: Peter Komka/MTI/AP/TT

Ryska försök att störa internet i Ukraina får mothugg av Elon Musk. Nu riktas Starlinks satelliter mot Ukraina – och Musk har lovat att skicka hårdvara till landet.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Starlink, utformat av rymdföretaget Spacex, är ett nätverk av satelliter som ska ge trådlöst internet med låg latens över hela jorden.

Ukrainskt nödrop på Twitter

Häromdagen skickade Mychailo Fedorov, Ukrainas digitaliseringsminister, ut ett nödrop på Twitter till Elon Musk, vd för Tesla och grundare av Spacex.

Mychailo Fedorov vädjade till Elon Musk om att skicka Starlink-terminaler till Ukraina.

Enligt internationella medier har Ryssland aktivt försökt slå ut internettillgången i Ukraina, vilket har skapat problem med uppkopplingen i huvudstaden Kiev och andra delar av landet.

Svaret från Elon Musk på Fedorovs utspel kom på mindre än en halvtimme: ”Starlink är nu aktivt över Ukraina. Fler terminaler är på väg”.

[Uppdatering 1 mars 2022] På måndagskvällen anlände en försändelse av Starlinkhårdvara till Ukraina – vilket digitaliseringsministern Mychailo Fedorov twittrade om.

Uppgifter publicerade på Twitter tyder på att Starlink fungerar på mottagarsidan i huvudstaden Kiev.

Behöver leverera hårdvara till landet

I dagsläget finns det 1 900 Starlink-satelliter i låg omloppsbana (low earth orbit, LEO) runt jorden. Målet är dock att komma upp 42 000 satelliter under de närmsta decennierna.

Enligt uppgift ska varje Starlinksatellit ha en kapacitet på 20 gbit/s, och således kunna erbjuda 2 000 användare en uppkoppling på 100 Mbit/s.

För att få till internetförbindelsen från Starlink måste dock mottagarna i landet installera hårdvara i form av en fasstyrd antenn och en tillhörande router.

I dag erbjuder Starlink en internetuppkoppling med hastigheter på mellan 100 och 200 Mbps. Latensen ligger mellan 20 och 40 ms. I början av februari lanserades Starlink Premium, som ska ge kunderna hastigheter på 150–500 Mbps, med en latens som ligger kvar på 20–40 ms.

Svensk: ”Fungerade lite sporadiskt”

Hur stabil stabil internetuppkoppling Starlink kan ge är omtvistat. I en recension skriver tekniksajten The Verge att tjänsten kräver i princip ”fri sikt” mot Starlinks satellitkonstellation för att fungera.

På twitter går Oculusgrundaren Palmer Luckey i genmäle och skriver att ny hårdvara gör att tjänsten fungerar bättre.

En som har praktisk erfarenhet av Starlink i Sverige är Claes Magnusson, till vardags utbildningsledare på Malmö Yrkeshögskola.

– När vi testade Starlink i höstas fungerade tjänsten lite sporadiskt, förmodligen för att vi saknade satellittäckning under vissa perioder. Men när vi hade täckning fungerade det bra, med hastigheteter på runt 80–90 Mbit/s. Ibland kom vi upp i toppar på 200–250 Mbit/s. Uppkopplingen kändes snabb  och rapp som ett mobilnät, säger han till Ny Teknik.

En annan viktig fråga som diskuteras är hur många användare och hushåll i Ukraina som skulle kunna ansluta till en (1) och samma antenn och router.

– Jag vet inte exakt hur det ligger till, men tror inte att det finns några begränsningar kring hur många som kan använda samma uppkoppling. En sak som Starlink verkligen har lyckats med är hur enkelt det är att installera hårdvaran och få igång tjänsten, säger Claes Magnusson.

Vill Spacex ha betalt?

Det är också okänt om Spacex vill ha betalt för terminalerna och uppkopplingen i Ukraina. Tjänsten är relativt dyr att använda – användare i västvärlden behöver ofta betala runt 1 000 kronor i månaden för ett abonnemang.

Men när önationen Tonga nyligen skickade ett liknande nödrop erbjöd Musks rymdbolag åtminstone till en början sina tjänster gratis.

Tongas internet förstördes av ett vulkanutbrott, och Space X skickade då både personal och materiel för att få fart på täckningen.