Digitalisering

Musks krav: Pentagon bör betala för Starlink i Ukraina

Ett pärlband av Starlink-satelliter fotograferade med lång slutartid över Kansas i USA. Arkivbild. Foto: Reed Hoffmann/AP/TT
Ett pärlband av Starlink-satelliter fotograferade med lång slutartid över Kansas i USA. Arkivbild. Foto: Reed Hoffmann/AP/TT

Elon Musks rymdbolag Space X kräver att Pentagon tar över kostnaden för satellittjänsten Starlink i Ukraina, rapporterar CNN.

Publicerad

Sedan i våras har Starlink-satelliter försett delar av Ukraina med satellitbaserat internet. För att tjänsten ska fungera, krävs dock att användarna i landet också har tillgång till markterminaler, som tar emot och skickar data till Starlinks satellitnätverk.

20 000 terminaler donerade till Ukraina

Space X har hittills donerat ungefär 20 000 Starlink-terminaler till Ukraina, och Musk skrev på Twitter förra veckan att "operationen har kostat 80 miljoner dollar och kommer att överstiga 100 miljoner dollar i slutet av året".

Nu uppges Space X ha varnat Pentagon att företaget överväger att sluta finansiera tjänsten i Ukraina om inte den amerikanska militären bidrar.

Kräver att Pentagon tar över kostnaden

Dokument som erhållits av CNN visar att Space X förra månaden skickade ett brev till Pentagon där man säger att det inte längre är möjligt att finansiera Starlink-tjänsten så som man hittills har gjort.

Det framförs även krav på att Pentagon tar över finansieringen för Ukrainas användning av Starlink, som Space X menar kommer att kosta mer än 120 miljoner dollar för resten av året och kan kosta nära 400 miljoner dollar för de kommande 12 månaderna.

"Vi är inte i en position att ytterligare donera terminaler till Ukraina, eller finansiera de befintliga terminalerna på obestämd tid."