Innovation

Moderna satsar på mRNA-vaccin mot cancer

Moderna utvecklade ett av de mRNA-vaccin som har använts mot covid-19 under pandemin.  Foto: Johan Nilsson / TT
Moderna utvecklade ett av de mRNA-vaccin som har använts mot covid-19 under pandemin.  Foto: Johan Nilsson / TT

Efter framgångarna med mRNA-vaccin mot covid-19 vill amerikanska Moderna använda tekniken mot fler sjukdomar. Nu står herpesvirus och cancer på tur.

Publicerad Uppdaterad

Bioteknikbolaget Modernas fokus har från start varit behandlingar och vaccin som utgår från mRNA, budbärar-RNA. Men fram tills för några år sedan hade varken de eller någon annan lyckats nå hela vägen fram till en färdig produkt som kunde användas på människor. (Läs Ny Tekniks intervju från 2020 med två av Moderna-grundarna här).

Det var först när det nya coronaviruset sars-cov-2 slog till som deras mRNA-baserade teknik nådde befolkningen i form av ett vaccin mot covid-19, den sjukdom som viruset orsakar. Kliniska studier har också visat att det är väldigt effektivt (drygt 94 procents skyddseffekt) sett till att förhindra allvarliga former av covid-19. 

Nu har Moderna meddelat att bolaget baserat på erfarenheterna från covid-vaccinet etablerar tre nya utvecklingsprogram för vaccin:

  • Ett nytt ”checkpoint”-vaccin mot cancer. Moderna vill med detta vaccin rikta in sig på två antigener som kallas IDO1 och PD-L1, som uttrycks av vissa cancerceller. Antigener är ett kroppsfrämmande ämne som gör att immunförsvaret reagerar och bildar antikroppar. Både IDO1 och PD-L1 är sedan tidigare kända för att spela en roll i tillväxten av tumörceller. Moderna ska mer specifikt fokusera på hud- och lungcancer, och vill utforska om det är möjligt att framkalla T-celler som är specifika för PD-L1 och IDO1 genom vaccination. 
  • Ett vaccin mot herpes simplex-virus typ 2, som kan orsaka infektion på framför allt könsorgan. Moderna tror dock att vaccinet även ska skydda mot typ 1, som framför allt kan orsaka infektion i eller runt munnen. Bara i USA beräknas ungefär 18,6 miljoner vuxna mellan 18 och 49 år leva med HSV-2. Det finns i dagsläget inga godkända vaccin mot HSV. Moderna tror att ett vaccin kan vara lika effektivt som antivirala behandlingar.
  • Ett vaccin mot varicella-zoster-virus. Även detta är ett herpesvirus, som kan orsaka infektion i människor. Viruset orsakar vattkoppor och bältros. Moderna vill med sitt vaccin minska förekomsten av bältros. 

Moderna har sedan tidigare fem vaccinkandidater mot latenta virus under utveckling, däribland mot hiv.

Även Biontech, som utvecklade ett vaccin mot covid-19 tillsammans med Pfizer, utvecklar cancervaccin baserat på mRNA-teknik.

Forskare jobbar på att utveckla rna-baserade terapier även mot malaria och hjärtsjukdomar. Det kan du läsa mer om här.