Digitalisering
Modemen propp för mobilt bredband

Operatören Tre börjar sälja mobilt bredband med hastigheten 21 Mbit/s. Både hastigheten och vidareutvecklingen begränsas av modemtillverkarna, i det här fallet Huawei.
Mobilt bredband, modem som kopplar en bärbar dator till internet via mobilnätet, finns i flera former i dag. Tre hoppas bli en av de första som kan sälja nästa hastighetsförbättring till sina kunder. Tekniken bygger på nätstandarden HSPA+ och klarar som mest 21 Mbit/s, men förvandlingen till fungerande tjänst har haft förhinder.
- Vi kan fortfarande inte leverera förrän slutet av maj, men vi tar emot förbokningar. Det blir ett begränsat antal modem i början, säger Peder Ramel, koncernchef.
Att kunna sälja abonnemang med garanterad hastighet är målet, men i dag får en kund bara en tjänst med reservationer, och lovas 0,5 till 15 Mbit/s. Hastigheten från datorn till nätet är lägre.
- Vi måste vara oerhört tydliga om vilka hastigheter kunderna kan få i praktiken, oavsett vad tjänsten heter, säger Peder Ramel.
Det som begränsat utvecklingen är framför allt tillgången på modem. Först nu finns det en världsmarknad för leverantörerna av den utvecklade HSPA-tekniken nätet och modemen använder. Det har gjort att tillräckligt billiga modem nu finns för operatörerna. Att skaka ur de sista buggarna ur tekniken är ett pågående problem.
- Anledningen till att vi fått skjuta på lanseringen flera gånger är att modemen varit instabila, säger Jörgen Askeroth, teknisk chef.
För närvarande täcker nätet Stockholms innerstad och Kista, men utbyggnaden ska gå snabbt. 25 procent av de svenska hushållen har tillgång till 14,4 eller 21 Mbit/s enligt Tre.
Bättre kodning av signalen och bättre antenner med så kallad mimo-teknik kommer att höja den teoretiska kapaciteten. HSPA+ har för närvarande en teoretisk gräns vid 160 Mbit/s. I praktiken ligger de höga nivåerna långt borta. Tre börjar däremot bygga nät för snabbare tjänster inom snar framtid. Företaget ser mobilt bredband som ett alternativ till ADSL, då kunder kan säga upp alla abonnemang som har med kablar att göra och i stället köpa allt från mobiloperatörerna.
- I dag kan man förstås ifrågasätta behovet att gå över 21 Mbit/s, men när väl kapaciteten finns ökar intresset och tjänsterna hittar användare med andra behov, säger Peder Ramel.